Binnenland

Tegenslag voor plan waterfront Harderwijk

De gemeente Harderwijk mag het noordelijk deel van het plan Waterfront niet aanleggen.

Van onze correspondent
23 October 2008 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 06:36

De Raad van State zette woensdageen streep door het bestemmingsplan dat de uitbreiding van de Lorentzhaven mogelijk moest maken. Uitstel, maar geen afstel, oordeelde het college van Harderwijk in een reactie.De vereniging Vogelbeschermingswacht Noord-Veluwe en de afdeling Noordwest-Veluwe van de vereniging Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging maakten bezwaar tegen het bestemmingsplan Waterfront-Noord van Gedeputeerde Staten van Flevoland.

Zo’n 8,5 hectare open water moet plaatsmaken voor uitbreiding van de industriehaven en een parkeerterrein dat plaats biedt aan 1600 auto’s. De natuurverenigingen vrezen voor nadelige effecten voor de natuur in de beschermde gebieden van de randmeren van de Veluwe.

Volgens de Raad van State is in de plannen onvoldoende onderzocht wat de gevolgen voor de natuur zijn. Het college vernietigt daarom het bestemmingsplan dat in juli 2007 door Gedeputeerde Staten van Flevoland werd goedgekeurd.

Het gemeentebestuur van Harderwijk reageerde teleurgesteld. „Dit levert een vertraging van één tot anderhalf jaar op. En vertraging kost geld. We zullen een nieuw bestemmingsplan moeten opstellen”, zei een woordvoerder van de gemeente. Het nieuwe bestemmingsplan moet bovendien worden opgesteld volgens de eisen van de pas ingevoerde nieuwe Wet ruimtelijke ordening. „Wat daar de gevolgen van zijn, is nog niet bekend.”

De bedrijven die naar de nieuwe haven zouden worden verplaatst, krijgen met de vertraging te maken. „Het kan betekenen dat ze investeringen moeten doen in hun huidige onderkomen.”

De gemeente kwam er eerder met beide natuurverenigingen niet uit. Voor de realisatie van nieuwe natuur in de Mheenlanden, ook onderdeel van het Waterfrontproject, lukte dat wel. „We gaan nu opnieuw met beide natuurclubs om tafel. We hopen er alsnog via de minnelijke weg uit te komen.”

Het Waterfrontplan, een herinrichting van de 6 kilometer lange voormalige Zuiderzeekust, kost naar schatting 500 miljoen euro. Door oude industrie uit het centrum te verplaatsen, ontstaat rond de Boulevard en de binnenstad ruimte voor de bouw van 1600 woningen. De bedrijven krijgen uiteindelijk een nieuwe plek in de Lorentzhaven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer