Buitenland

Dichter opgepakt na „godslastering”

De Jordaanse politie heeft dinsdag een dichter gearresteerd, omdat hij verzen van de Koran in een bundel met liefdespoëzie heeft verwerkt. Een rechtbankfunctionaris heeft dit gezegd. Vanwege „godslastering” heeft een 24-jarige student in Afghanistan twintig jaar cel gekregen. Eerder was hij veroordeeld tot de doodstraf.

Buitenlandredactie
22 October 2008 10:01Gewijzigd op 14 November 2020 06:35

De dichter Islam Samhan wordt beschuldigd van belediging van de islam en overtreding van de wet op de persvrijheid. Hij publiceerde onlangs zonder toestemming van de autoriteiten een dichtbundel onder de titel ”Gratie als een schaduw”, waarin hij teksten uit de Koran zou hebben gecombineerd met seksuele thema’s. Als hij schuldig wordt bevonden kan hij drie jaar krijgen.Jordaanse schrijvers en kunstenaars hebben de regering in een petitie opgeroepen Samhan onmiddellijk in vrijheid te stellen. Zij roepen daarbij ook op tot beëindiging van „onderdrukking van de vrijheid en intimidatie van intellectuelen.”

Twee jaar geleden veroordeelde een Jordaanse rechtbank de redacteuren van twee weekbladen wegens belediging van de islam tot twee maanden celstraf. Zij hadden omstreden Deense cartoons van de profeet Mohammed afgedrukt.

Een Afghaans hof van beroep heeft dinsdag het doodvonnis tegen de 24-jarige student journalistiek Sayed Parwez Kambakhsh omgezet in twintig jaar celstraf. Kambakhsh werd schuldig bevonden aan godslastering.

Kambakhsh studeerde journalistiek aan de universiteit van Balkh in de noordelijke stad Mazar-i-Sharif en schreef voor lokale kranten. Hij werd in oktober 2007 opgepakt omdat hij de lessen zou hebben verstoord door vragen te stellen over vrouwenrechten. Ook zou hij illegaal een van internet geplukt artikel over de islam hebben verspreid. Een lagere rechtbank veroordeelde hem in januari ter dood in een proces achter gesloten deuren dat volgens critici op tal van gronden juridisch tekortschoot. Zo kreeg Kambakhsh geen advocaat toegewezen.

Het hof vernietigde dinsdag het vonnis van de lagere rechtbank, maar gaf Kambakhsh niettemin twintig jaar. De voorzittend rechter wees erop dat de veroordeelde beroep kan aantekenen bij het hooggerechtshof. Kambakhsh gaf onmiddellijk te kennen dat hij van dat recht gebruik zal maken.

Volgens westerse juristen kreeg Kambakhsh ook in beroep geen eerlijk proces. Zo werd hij veel langer vastgehouden dan wettelijk was toegestaan. Ook kreeg zijn advocaat pas de gelegenheid getuigen te spreken aan de vooravond van de slotzitting.

De terdoodveroordeling leidde wereldwijd tot protesten, onder meer van de Amerikaanse regering en internationale journalistenorganisaties. De beroepszaak werd gevolgd door buitenlandse journalisten, diplomaten en hulporganisaties.

In Afghanistan werden daarentegen demonstraties op touw gezet ter ondersteuning van het doodvonnis. Het proces groeide uit tot symbool van het verzet tegen westerse culturele en politieke beïnvloeding.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer