Consument

Kaart met boodschap in IKEA-lijst

Degelijk, rustiek, jarenlang houdbaar. Kwalificaties die op het merendeel van de interieurs in de gereformeerde gezindte van toepassing zijn. Bijbelteksten in houtsnijwerk en Statenbijbels op een eikenhouten lessenaar passen perfect in dat plaatje. Met het uit de mode raken van eikenhouten ornamenten verdwijnen de van oudsher vertrouwde symbolen uit de huiskamer, om plaats te maken voor nieuwe vormen. Wat te denken van letters van plakplastic of een christelijke kaart in een lijstje?

18 October 2008 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 06:34

Het inrichten van het huis doet iedereen op zijn eigen manier. De een gaat naar de duurste meubelzaak en koopt er in één klap de hele toonzaal leeg. Die is blij dat hij de komende dertig jaar niet meer naar zijn huis hoeft om te kijken. Een ander laat zich in met de laatste trends en wisselt het interieur zo ongeveer met de seizoenen. Weer een ander is tevreden met een tafel en een paar stoelen van de rommelmarkt. Een likje verf hier en daar en klaar is Kees.Hoewel ook in christelijke kring mensen op die verschillende manieren hun interieur samenstellen, constateert interieuradviseuse Gerjanne van Daalen uit Maasdijk ook zaken die ze gemeenschappelijk hebben. „Bij christelijke gezinnen valt meestal als eerste de boekenkast op, met een Statenbijbel en wat naslagwerken. Vaak naast een serie Amerikaanse romans. Als er kinderen zijn, liggen er her en der verspreid ook nog wat kinderbijbels of boekjes met Bijbelse geschiedenissen.”

Verder speelt muziek in veel christelijke gezinnen een grote rol. „Dus zie je vaak een orgel of een muziekstandaard in de huiskamer staan.”

Wat volgens Van Daalen verder opvalt in huizen van mensen uit de gereformeerde gezindte is dat veel starters „goed beginnen. Mensen sparen duidelijk voor hun huwelijksdag en als die dan aanbreekt is de inrichting van hun huis piekfijn in orde en van degelijke kwaliteit.” Dat gaat enigszins in tegen de huidige trend, waar het vooral draait om combinaties van stijlen en het snel kunnen wisselen. „Je merkt dan ook wel dat christelijke stellen na een tiental jaren hun honingeiken meubels toch zat zijn en wat nieuws willen. Iets dat meer bij de mode van nu past.”

Dat brengt volgens Van Daalen wel een bepaalde spanning met zich mee. „Mensen die bij mij aankloppen, willen meer structuur of gezelligheid in hun interieur, maar twijfelen soms of ze het wel kunnen maken om de oude, nog goede meubels weg te doen. Vaak gaan ze overstag wanneer ze beseffen dat ze met hun oude interieur anderen nog blij kunnen maken door de spullen bijvoorbeeld via Marktplaats te koop zetten.”

Juist mensen met een christelijke achtergrond besteden volgens Van Daalen veel tijd en energie aan hun interieur. „Wellicht heeft het te maken met het feit dat veel vrouwen veel thuis zijn en er daarom belang aan hechten om het gezellig te maken in huis.” Zelf vindt ze dat vooral voor ouders met pubers belangrijk. „Wil je dat jongeren niet altijd de hort op gaan, dan is het goed ervoor te zorgen dat er thuis een fijne sfeer hangt. Schaf desnoods eens een lekkere hangbank of een loveseat aan. Als dat ertoe bijdraagt dat ze graag thuisblijven, is het die investering zeker waard.”

Allegaartje
Voordat de interieuradviseuse advies uitbrengt, gaat ze samen met haar klanten op zoek naar hun eigen stijl. „Mensen knippen daarvoor plaatjes uit allerlei woonbladen. In wat hen aanspreekt, is vaak wel een bepaalde lijn te ontdekken. Het is belangrijk om je daar bij het kopen van nieuwe spullen aan te houden. Anders wordt het snel een allegaartje.”

Een houten plank met Bijbeltekst is vaak niet iets dat binnen het stylingadvies van Van Daalen past. „Zo’n houtsnijwerk past echt bij een bepaald soort interieur. Vaak met donkere, eiken meubels. Is dat niet jouw stijl, dan valt zo’n plaquette uit de toon.”

Willen haar klanten toch iets van hun christen-zijn in hun interieur leggen, dan zijn er volgens haar genoeg mogelijkheden die wel in een meer modegevoelige inrichting passen. „Tegenwoordig wordt er veel met letters gewerkt. Een kreet of een gedicht op de muur is hip. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen een trouwtekst of een andere Bijbeltekst die aanspreekt aan te brengen.”

Hoe? „Je kunt speciale sjablonen met letters kopen. Maar je kunt de letters ook uitprinten en uitknippen en daarna met een potlood op de muur omtekenen. Wanneer je ze daarna inkleurt met verf, krijg je een heel mooi resultaat.” Voor dit klusje is wel een vaste hand nodig, voegt ze toe.

„Wat ook kan, is bij een speciale drukkerij een tekst uit stickerfolie laten snijden. Dan hoef je hem alleen nog maar op te plakken.” Verder raadt ze klanten soms aan waardevolle teksten of aandenkens in te lijsten en eventueel tussen foto’s te hangen. „In een paar dezelfde IKEA-lijsten maak je er een eenheid van.”

Wie liever voor een afbeelding gaat, zou op zoek kunnen gaan naar oude illustraties. „Je ziet tegenwoordig veel schoolplaten van Isinghs hangen. Maar er zijn vast ook mooie prenten van andere illustratoren te vinden. Het is natuurlijk ook leuk een oude landkaart van Israël op te hangen. Kinderen kunnen daar meteen op zien waar de plaatsen uit de Bijbel liggen.”

Geen stormloop
Theo Marsen, werkzaam bij Ichtus Gifts in Houten, herkent dat het niet stormloopt voor de houten planken met Bijbelteksten. „Maar we verkopen ze nog wel.” Het bedrijf dat allerlei soorten christelijke geschenkartikelen aanbiedt, laat het houtsnijwerk maken door christenen in Indonesië. „Die verdienen eraan.” De bekendste teksten zijn op voorraad, maar wie zelf een eigen tekst wil opgeven, moet wat langer op het resultaat wachten. Marsen, peinzend. „Het is natuurlijk heel mooi om door een plaquette herinnerd te worden aan wat God ons in de Bijbel te zeggen heeft. Maar het is waar: je interieur moet ernaar zijn.”

Wel geeft hij aan dat veel christenen op zoek zijn naar iets waarmee ze in hun inrichting uiting kunnen geven aan wat er vanbinnen bij hen leeft. „Iets dat past bij hun overtuiging.”

Voor de een is dat een gebedskubus. Een ander vindt een menora een mooi symbool. Vooral kaarten met een boodschap lopen goed. „Mensen kopen die niet alleen om te versturen, maar ook om in een lijstje te doen. Spreekt een jaar later een andere tekst hen aan, dan kunnen ze de kaart makkelijk wisselen. Dat doe je bij een houtsnijwerk of schilderij minder snel.”

Hij ziet bij de keuze voor christelijke decoratie verschillen tussen evangelische en reformatorische christenen. „Bij evangelicalen is het heel gebruikelijk om een kruis in de woonkamer te hangen. Voor reformatorischen is dat een brug te ver. Zij houden het vaak bij een Bijbeltekst of een beeldje van twee gevouwen handen.” Eén ding is volgens Marsen wel zeker. „Mensen die bij ons iets kopen, doen dat vaak heel bewust.”


Een tekst die op zijn plaats zet
Een tekst in houtsnijwerk kent hij nog van zijn grootouders. In de keuken bij zijn moeder hing een bord van Delfts blauw met woorden uit de Bijbel. Zelf pakte beeldhouwer Gerard Overeem uit Voorthuizen het anders aan.

Op zijn voordeur plaatste hij een koperen plaat met daarin in Latijnse letters de woorden uit Job 38:4 geëtst. „De letters zijn een ontwerp van de beroemde typograaf Gerrit Noordzij.”

Hoewel hij zelf geen christen meer genoemd wil worden, koos Overeem toch voor de woorden uit een Bijbelboek. „Job is een schitterend boek. Daar hebben al heel veel mensen van alle tijden en religies troost uit gehaald.”

Hij benoemt de woorden die op zijn deur staan met een krachtige stem: „Waar was jij toen ik de aarde grondvestte?” En vervolgt: „Wie denkt: Ik zal het wel even maken, wordt door deze woorden als mens op z’n plek gezet. Je hoeft geen christen te zijn om die boodschap te begrijpen.”

Hij etste de tekst bewust in het Latijn. „Niet omdat ik het niet weten wil dat het om een tekst uit de Bijbel gaat, maar juist omdat de woorden naar mijn idee voor iedereen zijn bestemd. De tekst heeft, net als het Latijn, iets universeels.”

Ook de keus voor koper is bewust. „Koper heeft iets tijdloos. Net als de woorden uit Job 38. Die golden een paar duizend jaar geleden en zijn nog steeds actueel.”


Opzien naar getuigenis in de hal
Tonny Maan uit ’s Gravenzande vind het nog steeds erg wonderlijk dat ze dagelijks zo veel kracht put uit de tekst die ze ruim negen jaar geleden bij haar trouwen meekreeg. „Dat laat wel zien dat een dominee niet zomaar een tekst uit de Bijbel plukt, maar dat die hem gegeven wordt.”

De tekst kreeg voor het echtpaar Maan vooral inhoud toen het tot twee keer toe een kind aan de Heere heeft moeten teruggeven. „Door genade hebben we dat ook kunnen doen. We zijn toen dieper gaan verstaan van Wie we hulp kunnen en mogen verwachten.”

Twee en een half jaar geleden besloten ze de tekst groot op de muur in de hal te laten schilderen. „Voor onszelf: om hem nooit meer te vergeten. Maar ook voor anderen, als een stuk getuigenis.”

Heel bewust gebruikten ze voor de tekst en de schildering van de bergen de hele wand. „Zo laten we zien dat de Bijbel de ruimte mag hebben. Dat God belangrijk is in ons leven.”

Wie nu in de hal staat, heft automatisch ook daadwerkelijk zijn hoofd op om de schildering te bekijken. „En dan komen er natuurlijk opmerkingen. Van de buren. Van een collectant. Of van iemand die de kachel komt schoonmaken. Bij sommigen roept de tekst herkenning op. Bij anderen vooral vragen. En dan kan ik vertellen dat wij de hulp van God echt zo ervaren hebben; er is een levende God!”


Blij met een derde stuk kerkbank
Rianne Pronk (25) uit Den Haag heeft er zelf om gevraagd: een stukje bank uit de kerk waar ze opgroeide. Toen twee wijken van de gereformeerde gemeente in Den Haag samengingen, werd het interieur van de ene gemeente overbodig. „Toen heb ik een brief geschreven met de vraag of ik een stuk van een kerkbank mocht hebben. Het mocht. Een hele bank was voor mijn huis te groot. Daarom heb ik er een stuk afgezaagd. Ik heb nu een derde deel, iemand anders de rest.”

De bank bezit ze niet als middel om te evangeliseren. „Maar als mensen hier komen eten, vragen ze er natuurlijk wel altijd naar. Het is leuk om te vertellen, want het is een mooie herinnering aan die kerk en aan alle keren dat ik daar geweest ben.”

Dat je interieur iets zegt over wie je bent, vindt de inwoonster van de hofstad niet meer dan logisch. „Ik kan me niet voorstellen dat mijn christen zijn helemaal niet terug zou komen in mijn inrichting.”

Na de aanschaf van de kerkbank ging ze ook op zoek naar eetkamerstoelen uit een kerk. „Vooral omdat ik dat mooi vond staan bij de bank.” Ze vond op marktplaats.nl stoelen die uit een Rooms katholieke gemeente kwamen. In de rugleuning is een kruis verwerkt. „Dat vind ik wel erg mooi.” Het enige nadeel is dat de stoelen niet zo lekker zitten. „Maar wegdoen? Nee, daar zijn ze te bijzonder voor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer