Economie

Geldmarkt komt weer op gang

AMSTERDAM (ANP) - Het vangnet dat Europese landen onder het financiële systeem hebben gespannen, lijkt te werken. Banken durven elkaar weer geld te lenen.

16 October 2008 09:33Gewijzigd op 14 November 2020 06:33

plattekst (u15,1,0(„De stress op de interbancaire markt lijkt wat af te nemen. Het draait allemaal iets beter. Het is natuurlijk ook gemakkelijker om geld uit te lenen als je weet dat de staat het garandeert. Het lijkt het begin van het einde van de crisis”, aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. Hij meent desondanks dat een recessie onafwendbaar is.Afgelopen zondag en maandag lanceerden veel Europese landen noodmaatregelen om de financiële sector op de been te houden. Er werd meer dan 1 biljoen euro beschikbaar gesteld om banken van kapitaal te voorzien en leningen van banken onderling te garanderen. Daarmee hoopt de internationale gemeenschap dat het gat in de financiële bloedsomloop gedicht is.

Bij een grote Nederlandse bank merken ze dat het geldverkeer tussen banken „mondjesmaat op gang komt.” De problemen bij banken zijn door de Europese maatregelen volgens een bron bij deze niet nader te noemen instelling „voor een heel eind” weggenomen.

Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) „ziet de eerste voorzichtige positieve signalen”, zo stelde een woordvoerster. Dat is met name het geval bij kredieten met een korte looptijd, aldus de woordvoerster.

Van der Stee constateert dat de noodmaatregelen ook van invloed zijn geweest op de tarieven waartegen banken elkaar geld lenen. „Vorige week donderdag stond de rente voor een driemaandse lening op 5,39 procent, een hoogtepunt. Na het weekend is het tarief gezakt naar 5,17 procent.”

In Europa heet het tarief waartegen banken elkaar geld lenen de Euribor-rente. Financieringen die banken elkaar verstrekken, zijn gebaseerd op dit tarief. Banken die worden vertrouwd betalen lagere tarieven, terwijl banken waarover twijfels bestaan juist een opslag betalen op dat tarief.

Hoewel Van der Stee ziet dat de geldmarkt redelijk is vlot getrokken, zijn alle problemen volgens hem nog niet uit de wereld. „Geld is weer beschikbaar, maar veel banken hebben nog steeds balansproblemen. Zij zullen weifelachtig zijn bij het uitlenen van geld aan consumenten en bedrijven.”

Ook kunnen banken de komende tijd klappen krijgen uit een andere hoek. „Er is veel gesproken over verpakte leningen gebaseerd op Amerikaanse hypotheken. Maar er zijn ook veel van dit soort producten in omloop die zijn gebaseerd op creditcard- en autoleningen. Problemen daarmee komen eraan.”

Dit alles zal zijn effect op de onderliggende economie dan ook niet missen, denkt de strateeg. „We zullen in een zware recessie terechtkomen”, denkt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer