Economie

EU unaniem achter plan eurolanden

De regeringsleiders van de 27 EU–landen hebben zich woensdag zonder uitzondering geschaard achter de afspraken die de vijftien eurolanden en Groot–Brittannië afgelopen zondag hadden gemaakt voor de aanpak van de financiële crisis.

ANP
16 October 2008 07:29Gewijzigd op 14 November 2020 06:33
De Franse president Sarkozy, de huidige voorzitter van de EU, gisteren tijdens de herfsttop in Brussel. Na afloop zij hij dat de doelstellingen om in 2020 20 procent minder uitstoot van COin2, 20 procent energiebesparing en 20 procent inze
De Franse president Sarkozy, de huidige voorzitter van de EU, gisteren tijdens de herfsttop in Brussel. Na afloop zij hij dat de doelstellingen om in 2020 20 procent minder uitstoot van COin2, 20 procent energiebesparing en 20 procent inze

Dat zei de Franse president en huidige EU–voorzitter Nicolas Sarkozy woensdag na afloop van de eerste dag van een EU–top in Brussel.Dat betekent dat ook de Oost–Europese landen nu leningen tussen banken garanderen. Ze zijn ook bereid om banken zonodig van eigen kapitaal te voorzien, om die zo te versterken.

Sarkozy zei dat er snel, bij voorkeur in november al, een wereldtop moet worden gehouden over de financiële crisis. Wereldleiders moeten dan nieuwe vergaande afspraken maken over het financiële systeem, zoals in 1944 is gebeurd bij de Bretton Woods–akkoorden.

„Het is zonneklaar dat er iets moet gebeuren aan het toezicht op de financiële markten", concludeerde ook premier Balkenende na het beraad. Hij wil onder meer „een waterdichte regeling" voor de onafhankelijkheid van kredietbeoordelaars. „Op korte termijn is nodig dat de toezichthouders onderling beter communiceren. En eventueel heeft het meerwaarde als we een Europese toezichthouder invoeren".

Bij zo’n instantie zou bijvoorbeeld De Nederlandsche Bank (DNB) veel taken overdragen. Minister Bos (Financiën) noemde de instelling van een Europese toezichthouder „het meest vervolmaakte model".

De EU–landen besloten ook alvast tot een soort permanent crisiscentrum bij de Europese Commissie. Die moet razendsnel kunnen reageren als een land wil weten of een bepaalde reddingsactie past binnen de EU–regels voor staatssteun.

Het idee van de Britse premier Gordon Brown om een apart toezicht in te stellen op ’s werelds dertig grootste financiële instellingen, zal volgens Bos op grote steun kunnen rekenen. „Het waren juist de Britten die dit lang hebben tegengehouden".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer