Regeringsleiders EU willen aanpak crisis versterken
Regeringsleiders van de 27 EU-landen tonen zich hoopvol om de maatregelen tegen de financiële onrust nog te versterken, zo bleek bij binnenkomst van de leiders bij de EU-top woensdag in Brussel.
Het topoverleg van de 27 leiders volgt op beraad van de vijftien landen met de euro, zondag in Parijs. De vijftien landen gaven daar gezamenlijk staatsgaranties voor bankleningen. De verwachting is de regeling wordt uitgebreid naar niet-eurolanden.De Britse premier Gordon Brown legde zijn collega’s een zeven kantjes tellend voorstel voor om het wereldwijde financiële systeem te versterken. Na de eerste fase van het stabiliseren van de markten wordt het volgens Brown tijd om de zwakheden aan te pakken in het financiële en toezichtsysteem. „We hebben Europese banken, maar nationale toezichthouders”, zei Brown.
De Belgische premier Yves Leterme brak bij binnenkomst alvast een lans voor een Europese toezichthouder op de banken in plaats van nationale instanties zoals DNB in Nederland.
De EU-landen hebben de laatste tijd behoorlijk samengewerkt, onder meer met de redding van banken en met verhoging van spaargaranties. „Ik ben blij dat al veel voortgang is geboekt. Deze mate van coördinatie hadden we enkele weken geleden niet verwacht, zowel binnen Europa als erbuiten”, zei voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie, die komend weekend overlegt met de Amerikaanse president George Bush.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat „deze top precies op het juiste moment komt om een signaal te geven aan de financiële markten”. Merkel rekent op een volgende top met onder andere G8-landen in november.
De regeringsleiders besprekingen woensdag en donderdag ook andere problemen.