Rusland wil minder generaals
Rusland wil flink in zijn generaalsbestand gaan snijden en het aantal jonge officieren vergroten, in een poging het leger te moderniseren. Dat heeft de Russische minister van Defensie, Anatoli Serdjoekov, dinsdag gezegd.
Tegen 2012, en waarschijnlijk eerder al, zal het aantal Russische troepen zijn afgenomen tot 1 miljoen manschappen, onder wie zo’n 150.000 officieren. „De internationale ervaring leert dat het aantal officieren 7 tot 20 procent van het leger vormt”, aldus Serdjoekov. „In het Russische leger is dat momenteel 32 procent.”Ondanks de gestaag stijgende defensie-uitgaven van de laatste jaren is het Russische leger inefficiënt en het moreel van de troepen laag.
Er is bijna niets gebeurd om het aantal officieren te reduceren, hoewel het leger aanzienlijk is teruggebracht van de 4 miljoen manschappen die het Sovjetleger had. Bovendien zijn de eenheden nog altijd dezelfde als uit de Sovjettijd, ook al bestaan de meeste rangen slechts op papier.
Hoge officieren hebben zich in het verleden sterk gekeerd tegen hervormingspogingen om het aantal officieren te verkleinen. Momenteel is wel bepaald dat de diensttijd niet langer twee, maar één jaar is.
Volgens Serdjoekov moet het aantal generaals afnemen van de 1100 nu tot 900. Dit zal voornamelijk gebeuren door gepensioneerde officieren niet te vervangen. Tegelijkertijd moet het aantal lage officieren, zoals luitenanten, toenemen van 10.000 tot 60.000. Ook wordt er flink in het personeelsbestand van het hoofdkwartier van het ministerie van Defensie gesneden en wordt het huidige aantal van zestig militaire academies teruggebracht tot tien.
Generaals hebben luid geklaagd over initiatieven van Serdjoekov om militair land te verkopen, het hoofdkwartier van de marine te verplaatsen van Moskou naar Sint-Petersburg en om burgers te gebruiken in ondersteunende functies, zoals medische en juridische dienstverlening.