Verkoop huizen daalt fors, prijs zakt licht
De woningverkoop is gedaald - in het derde kwartaal van 2008 met 13 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. De gemiddelde huizenprijs zakte licht, met 0,3 procent, tegen een stijging van bijna 2 procent een kwartaal eerder. NVM-voorzitter Ger Hukker ziet geen reden tot paniek. Wel doet hij doet een beroep op banken om de woningmarkt niet te verstoren door beperkend hypotheekbeleid.
De cijfers over het derde kwartaal van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) werden donderdagmorgen gepresenteerd in Amsterdam. „Als ik op de golven van emoties van de afgelopen dagen moet reageren, lijkt niets meer zeker”, aldus Hukker. Dat de consument terughoudend is met de aanschaf van een huis is niet meer dan logisch, vindt de voorman van het grootste makelaarscollectief. „Tegelijkertijd kan ik op basis van de huidige cijfers niet anders dan vaststellen dat het prijsniveau stabiel is.”Ook bij eerdere gelegenheden hamerde Hukker op het aambeeld van een moeizaam functionerende woningmarkt die mede door ander overheidsbeleid zou moeten worden vlot getrokken. „Met enig cynisme zou je kunnen zeggen dat het slechte functioneren op dit moment de redding is voor de huizenprijzen. Het structureel woningtekort houdt de prijs stabiel. Dit in tegenstelling tot in andere landen, zoals in Groot-Brittannië.”
De NVM-voorzitter doet een klemmend beroep op de banken om de woningmarkt in Nederland niet te verstoren door restrictief beleid. „We kennen hier al een gedegen hypothecaire gedragscode. De woningen zijn niet verder in prijs gestegen, maar door de oplopende hypotheekrente nam de betaalbaarheid in het derde kwartaal wel af.”
Bij een historisch lage werkloosheid en dito staatsschuld, en bij een nog steeds relatief gezien lage rente en licht dalende huizenprijzen is het, zegt Hukker, „zorgwekkend dat de banken de kredietkraan voor hypotheken dreigen dichter te draaien.” Hij verwacht daarom van de overheid dat ze „toezicht houdt op marktverstorende effecten voor de woningmarkt als gevolg van onnodig aangescherpte criteria op de hypotheekmarkt.”
Volgens de NVM voerden de Nederlandse banken de afgelopen jaren -in vergelijking tot omringende landen- een stringent hypotheekbeleid. „Er vallen nauwelijks ongelukken te melden en daar plukken wij nu de vruchten van. Het schaadt echter de huizenmarkt van nu als hypotheekaanvragen moeilijk of niet worden gehonoreerd. Wij zien daar geen enkele reden toe.”
Het is de vraag wat de invloed van de kredietcrisis op de woningmarkt en de ontwikkeling van de huizenprijs zal zijn. Hukker vergelijkt de huidige financiële crisis met eerdere perioden van wereldwijde grote onrust: de aanslagen in de VS op 11 september 2001 en het uitbreken van de tweede Golfoorlog. „Die gebeurtenissen hadden ook een effect op de prijzen in Nederland, maar die stegen daarna weer snel.”
NHP beschermt huizenkoper
Huizenkopers kunnen zich indekken tegen eventuele schade die zij lijden als de bank waar zij een hypotheek hebben afgesloten vóór de overdracht omvalt.
De Nationale HypotheekPas (NHP), een groep van hypotheekadviseurs, biedt sinds gisteren de mogelijkheid een clausule hiervoor in het koopcontract op te nemen.
Volgens Pieter Lijesen van NHP beschermt de clausule tegen het gevaar dat een koper de koop moet afzeggen en aan de verkoper de gebruikelijke boete van 10 procent van de koopprijs moet betalen. „Dit zijn vreemde tijden. Als een bank door overmacht het geld niet kan leveren en de koop niet doorgaat, heb je als koper een probleem.”
De clausule is door een notaris opgesteld en kan in standaardkoopcontracten worden ingevoegd. Lijesen zei dat hij contact heeft gehad met de NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland, over de adoptie van de clausule.