Cultuur & boeken

Vragen van Standvastiglezers

Titel: ”Nuttig tot lering. 136 annotaties voor Bereeërs”
Auteur: L. M. P. Scholten, uitg. Gereformeerde Bijbelstichting, Leerdam 2008
ISBN 978 90 72186 52 2
Pagina’s: 324
Prijs: € 19,95.

Dr. P. Korteweg
8 October 2008 10:32Gewijzigd op 14 November 2020 06:30

Bij het lezen van de Bijbel komen we uitdrukkingen en zinswendingen tegen die voor ons niet meteen begijpelijk zijn. Veel van dergelijke vragen zijn voorgelegd aan de Gereformeerde Bijbelstichting. In Standvastig, het periodiek van de Gereformeerde Bijbelstichting, heeft L. M. P. Scholten op dergelijke vragen antwoord gegeven. De Gereformeerde Bijbelstichting (GBS) heeft nu een groot aantal van deze korte studiesvan haar voormalige directeur L. M. P. Scholten gebundeld. Deze stukjes werden bijna allemaal eerder gepubliceerd in het blad Standvastig. In totaal werden in Standvastig 173 antwoorden op vragen van lezers gepubliceerd. Hiervan zijn er 117 in dit boek terechtgekomen. Samen met een aantal ongepubliceerde antwoorden en een aantal eerder gepubliceerde antwoorden staan in dit boek 136 annotaties. Deze stukjes zijn geschreven in een periode van dertig jaar. L. M. P. Scholten was vanaf 1965 betrokken bij het werk van de Gereformeerde Bijbelstichting. Hij was van 1988 tot 2004 directeur.

In deze bundel treffen we een bespreking aan van twintig Bijbelse namen, van 92 Bijbelteksten, waarvan 64 uit het Oude Testament en 28 uit het Nieuwe Testament en van 24 andere onderwerpen, zoals over de letters van het Hebreeuwse alfabet, de zeven boetepsalmen, en de diverse Bijbelvertalingen. Het boek is tevens voorzien van een register.

De titel van dit boek is ontleend aan 2 Timotheüs 3:16, waar Paulus aan Timotheüs schrijft dat de Schrift van God ingegeven is en nuttig tot lering is. Het begrip ”annotaties” is een klassiek woord voor aantekeningen of kanttekeningen. Deze verklarende aantekeningen werden gemaakt ter verduidelijking van de Bijbeltekst. Scholten beschouwt zijn antwoorden op de gestelde vragen niet als ”kanttekeningen” omdat ze niet op gelijke hoogte staan met de kanttekeningen bij de Statenvertaling. De Bereeërs onderzochten dagelijks de Schrift (Handelingen 17:11). Scholten spoort aan tot dagelijks onderzoek van de Bijbel en hij hoopt dat zijn annotaties mogen bijdragen tot meer Bijbelkennis. Nodig daartoe is ook de werking van Gods Geest, Die het verstand verlicht, opdat we de Heere leren kennen.

Mensenwerk
Wat voor vragen worden er behandeld in dit boek? Vragen zoals: ”Wat is de leviathan voor een dier?”, ”Wat bedoelde Paulus met het dopen voor de doden?”, ”Waar lag Tarsis?”, ”Zijn met de behemoth en de leviathan misschien dinosauriërs bedoeld?” Een ander voorbeeld van een onderwerp is de verschillende naamsvarianten van personen in de Bijbel.

Uit de beantwoording van de vragen blijkt telkens opnieuw de bekwaamheid van Scholten om de tekst van de Bijbel te verklaren. Ook is hij zeer kundig op het gebied van buiten-Bijbelse bronnen. Hij vergelijkt Schrift met Schrift en maakt gebruik van de ongewijde geschiedenis om de Schrift te verhelderen. Scholten is echter ook eerlijk als hij het antwoord niet weet, bijvoorbeeld bij de betekenis van de naam Aäron. We komen erachter dat we niet alles nauwgezet kunnen weten wat er in de Schrift vermeld is. We hebben verlichting van ons verstand nodig.

Scholten benadrukt telkens weer in zijn uitleg dat het raadplegen van de kanttekeningen bij de Statenvertaling van belang is. Veel problemen die wij signaleren bij de tekst van de Bijbel, hebben de Statenvertalers ook al gezien. Zij hebben door middel van aantekeningen deze vragen willen beantwoorden. Scholten neemt zo nu en dan wel de vrijheid om van de kanttekenaren van mening te verschillen (bijv. op blz. 65). Hoe hoog hij de Statenvertaling ook acht, de kanttekeningen blijven mensenwerk.

Schrift onderzoeken
We bevelen ”Nuttig tot lering” van harte ter lezing en bestudering aan. Het is een voorbeeld van klassieke historisch-letterlijke exegese. Dit boek bewijst een goede dienst aan hen die zich verdiepen in de achtergrond van Bijbelteksten en de geschiedenis van Bijbelvertalingen, de Statenvertaling in het bijzonder. Het verschijnen van dergelijke boeken en het lezen ervan, zal de liefde tot de Statenvertaling onder ons bevorderen. Het is goed om de Schrift te onderzoeken, opdat we de waarheid mogen verstaan. Het belangrijkste is als we door middel van dit onderzoeken van de Bijbel Christus mogen leren kennen. Daar is Scholten ook van doordrongen. Uit heel het boek blijkt zijn verlangen dat zijn antwoorden door de Heere gezegend zullen worden en dat Zijn Koninkrijk zal worden uitgebreid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer