Zwaar banenverlies in Verenigde Staten
Het Amerikaanse bedrijfsleven heeft volgens het ministerie van Werkgelegenheid in Washington vorige maand 159.000 banen geschrapt. Analisten hadden een verlies van maximaal 100.000 banen verwacht.
„Mocht het tot sommigen nog niet zijn doorgedrongen, dan is dit toch wel het bewijs dat wij werkelijk in de problemen zitten”, aldus marktanaliste Dana Johnson van Banc One Capital Markets.Het ministerie corrigeerde verder de cijfers over juli en augustus. In augustus gingen 73.000 banen verloren en niet 84.000, zoals aanvankelijk becijferd. Maar in juli steeg het cijfer van 60.000 naar 67.000.
Het verlies voor september is de ernstigste deuk in de werkgelegenheid sinds maart 2003. Desondanks blijft het werkloosheidspercentage op 6,1 staan. Dit komt doordat een aantal werknemers het zoeken naar een baan heeft opgegeven en niet meer als werkzoekende staat geregistreerd.
Het banenverlies manifesteerde zich vorige maand in vrijwel de hele economie, behalve bij de overheid. Fabrieken schrapten 51.000 banen en de bouwsector verloor nog eens 35.000 banen, terwijl zelfs de dienstverlenende sector 44.000 banen verloor.
In een verklaring liet president Bush weten „zeer teleurgesteld” te zijn door de jongste cijfers. September was de negende achtereenvolgende maand waarin er in de VS banen verloren gingen. In totaal zijn er dit jaar tot nu toe 760.000 banen verdwenen.
Democratisch presidentskandidaat Barack Obama schoof de verantwoordelijkheid voor deze gang van zaken toe aan het „falende economische beleid van de regering-Bush.” Hij beloofde als president „de vitaliteit van de Amerikaanse middenklasse te zullen herstellen.” Obama’s Republikeinse rivaal John McCain „betreurde” het laatste nieuws. Hij waarschuwde voor de „belastingverhogingen” die Obama zou plannen.
„Dat is de verkeerde weg om ons bedrijfsleven weer op weg te helpen”, aldus McCain. Zijn bewering klopt overigens niet met de berekening van enkele onafhankelijke denktanks die tot de conclusie zijn gekomen dat Obama’s fiscale plannen Amerikanen met een inkomen onder de 250.000 dollar (181.000 euro) per jaar 5 procent meer aan besteedbaar inkomen opleveren. Dat is volgens deze instituten meer dan McCains voorstellen de Amerikaanse middenklasse zouden opleveren.