Verhitte discussies in Huis VS over noodplan
Het financiële reddingsplan van de regering-Bush zoals dat woensdag werd goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat was gisteren onderwerp van verhitte discussies in het Huis van Afgevaardigden.
Dat wees maandag een eerdere versie van het plan af, met als gevolg dat de beurzen een forse duikeling maakten. Vandaag buigt het Huis zich opnieuw over het plan.Nadat het plan onder meer was uitgebreid met een aantal belastingverlagingen, ging de Senaat woensdag akkoord. De leiders van de Democratische en Republikeinse fracties in het Huis van Afgevaardigden, president Bush en de presidentskandidaten van beide partijen -John McCain en Barack Obama- pleitten gisteren opnieuw voor aanvaarding van de nieuwe versie van het plan. „Ik denk dat wij voldoende stemmen hebben als wij het plan morgen in stemming brengen”, aldus Democratisch fractieleider Steny Hoyer gisteren.
Zijn Republikeinse collega John Boehner zei alles in het werk te stellen om voldoende stemmen te vergaren voor het nieuwe plan. „Ik doe m’n best”, aldus Boehner. Gaat het lukken? „Dat is een goede vraag”, was z’n laconieke antwoord. Democratisch voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi hoopt het plan vandaag in stemming te brengen, „maar alleen als er voldoende steun is.” Dat wil zeggen dat zij een garantie van beide fractieleiders wil dat het plan wordt goedgekeurd. Krijgt zij die garantie niet, dan wordt het voorstel niet in stemming gebracht.
Sommige neestemmers van maandag hebben al beloofd ditmaal voor het plan te zullen stemmen. „Het is en blijft een slecht plan, maar niets doen door het plan af te wijzen is een nog slechtere oplossing”, meende Republikeins afgevaardigde Gresham Barrett die maandag tegenstemde. Zijn Republikeinse collega Joe Barton blijft echter bij zijn afwijzing. „Het was al een slecht plan en het is nog slechter gemaakt door de toegevoegde belastingverlagingen. Daardoor lopen het financieringstekort en de nationale schuld alleen maar verder op. Dat is in mijn ogen beslist geen goede oplossing voor de huidige crisis”, meende Joe Barton.