Vuren zoekt compromis bij invulling Heuffterrein
Voor het eerst sinds lange tijd lijkt er een compromis mogelijk over de toekomst van het Heuffterrein in Vuren. Betrokken partijen leken gisteravond tijdens een discussieavond in dorpshuis De Koels wat dichter bij elkaar te komen in de keuze tussen natuurontwikkeling en woningbouw.
De gemeenteraad van Lingewaal beslist eind deze maand over de invulling van de 16 hectare metende locatie.In 1675 vestigde zich langs de Waal een baksteenfabriek. Dat was destijds een lucratieve investering, omdat er na het rampjaar 1672 heel wat te repareren viel in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Pas in 1991 werd de productie van de fabriek die vanaf 1895 in het bezit was van de familie Heuff, stopgezet.
Een paar jaar later werd het terrein gekocht door de firma Klop uit Hardinxveld-Giessendam, die er een onderneming in steigermateriaal wilde vestigen. Klop bezit 14 hectare van het terrein, 2 hectare is in gebruik bij een nog draaiende fabriek, die mogelijk weg wil.
Het hoge water van 1995 zorgde voor Klop voor een forse kink in de kabel. Het bouwen in de uiterwaarden werd verboden. Een paar jaar geleden werd het hoogwatervrije gebied in Vuren door het Rijk aangewezen als EMAB-locatie: experimenteren met aangepast bouwen. Na enkele jaren van onzekerheid en gesteggel wil het Rijk weten wat de gemeente met het gebied wil.
Er bestaan twee belangrijke opties: het terrein ontwikkelen als natuurgebied met recreatieve functies; of water, natuur en recreatie combineren met beperkte woningbouw, waarbij maximaal 250 tot 300 woningen worden gerealiseerd. Omdat Rijk, Staatsbosbeheer en gemeente het terrein niet als natuurgebied kunnen of willen kopen, komt de tweede variant in beeld. Voor de raad een beslissing neemt, werden gisteren betrokken partijen en inwoners gehoord.
Woordvoerder Feddema van de actiegroep ”Tegen bebouwing van het Heuff-terrein” pleitte voor behoud van het natuurgebied. De afgelopen jaren is het terrein door verwaarlozing uitgegroeid tot een zogenaamde parel. „Er komen 132 vogelsoorten voor, waaronder 43 bedreigde. Ook zijn er 177 plantensoorten. Bebouwing tast dit op onvoorstelbare wijze aan. Daarnaast moet de steenfabriek als monument behouden blijven. Renoveer hem en geef er een artistieke en sociaal-culturele functie aan.” Als compromis lanceerde Feddema een plan waarbij onder stringente voorwaarden circa zestig woningen worden gerealiseerd als lintbebouwing. „Een handreiking om erger te voorkomen.”
J. Vermeulen pleitte „namens een grote groep inwoners” voor een nieuwe impuls voor Vuren. „De leefbaarheid is tot het dieptepunt gedaald. Huizen staan leeg, winkeliers vertrekken, de school wordt minder; we hebben een evenwichtige bevolkingsopbouw nodig om verdere verloedering tegen te gaan. Kiezen voor een sterfhuisconstructie kan altijd nog”, aldus Vermeulen. Hij wil beheerste woningbouw in combinatie met recreatieve en culturele doeleinden.
Eigenaar M. Klop liet eerdere plannen vallen en wilde evenmin zeggen met hoeveel woningen hij uit de kosten is. „We rekenen niets tot we weten dat we mogen bouwen.” Klop zegt dat er regelmatig vuil wordt gedumpt dat zijn firma weer moet opruimen.
De meeste aanwezigen konden zich vinden in de bouw van zo’n 250 tot 300 woningen. Anderen vroegen zich af of dat de winkels in Vuren zou redden, omdat veel mensen boodschappen doen in Gorinchem. Zij voelen meer voor vervangende woningbouw in de kern van Vuren.