Bos verkeerd begrepen over Fortis
De top van Fortis heeft vorig jaar bij de overname van ABN AMRO geen informatie achtergehouden voor de overheid en De Nederlandsche Bank (DNB). Uitspraken die minister Bos (Financiën) dinsdag in de Tweede Kamer deed, zijn verkeerd begrepen, zo maakte hij de Kamer donderdag duidelijk.
Bos had alleen bedoeld dat er anderhalf jaar terug onvoldoende inzicht bestond in de risico’s van complexe financiële producten bij banken. De hele financiële wereld zag het volgens hem destijds verkeerd.„Bankiers verhandelden producten die ze zelf niet meer snapten", aldus de minister. Fortis, ABN Amro en andere Nederlandse banken hebben nadien voor vele miljarden euro’s moeten afschrijven.
Dinsdag zei Bos dat er achteraf op de balans van Fortis problemen zijn ontdekt die, als ze in 2007 bekend waren geweest, mogelijk had geleid tot het blokkeren van de overname van ABN Amro. In de Kamer ontstond daardoor de indruk dat overheid en toezichthouder DNB op het verkeerde been waren gezet door Fortis.
Dat gevoel werd nog versterkt door een mediabericht van donderdag dat de Belgisch–Nederlandse bankverzekeraar een riskant investeringsfonds buiten de balans zou hebben gehouden. Bos noemde dat laatste bericht „onjuist".
De minister wil proberen lering voor de toekomst te trekken uit wat er bij de overname door Fortis van ABN Amro is misgegaan. Hij wees erop dat de voorschriften waarmee overheden en toezichthouders rekening moeten houden, worden aangescherpt.
De Kamer bleef donderdag ontevreden over de informatie die ze van het kabinet heeft ontvangen over de reddingsoperatie van Fortis. Afgelopen zondag pompten Nederland, België en Luxemburg 11,2 miljard in het concern. Het Nederlandse aandeel bedroeg 4 miljard euro.
Bos beloofde begin volgende week schriftelijk gedetailleerd in te gaan op de Kamervragen. Hij zegde ook toe dat het kabinet zich er sterk voor zal maken dat de vorige week vrijdag vertrokken Fortis–topman Herman Verwilst geen bonus ontvangt. Verwilst heeft recht op een premie die tot 5 miljoen euro kan oplopen.
Bij de reddingsoperatie van Fortis is afgesproken om ABN Amro weer door te verkopen. Bos verzekerde de Kamer dat hij daarvoor pas toestemming geeft als de verkoop verantwoord is en er een financieel gezonde koper is. Bos verwacht die snel te vinden.
De kredietcrisis en de problemen bij Fortis vormden de hoofdmoot van de financiële beschouwingen, het Kamerdebat dat deze week plaatsvond over de financiële plannen van het kabinet voor volgend jaar. Bos weersprak hierbij de kritiek van de oppositie dat de overheidsbegroting op te optimistische veronderstellingen is gebaseerd. „De Nederlandse economie kan tegen een stootje", hield de minister staande.