Balkenende: Geen EU-fonds voor banken
Nederland heeft nooit voorstellen gedaan voor een Europees miljardenfonds om banken in nood te redden. „Er is geen EU-fonds. Ik zag daarover berichten in de media, maar dat is niet aan de orde. Ik ben tegen een EU-fonds".
Dat zei premier Balkenende donderdag na afloop van een gesprek in Parijs met de Franse president en huidige EU-voorzitter Nicolas Sarkozy.Balkenende wil wel dat EU–landen zich bereid tonen om maximaal 3 procent van hun bruto binnenlands product in banken te steken zodra die failliet dreigen te gaan. „Banken mogen niet omvallen", aldus de premier. Voor Nederland zou 3 procent neerkomen op 18 miljard euro; voor alle EU–landen samen 380 miljard, aldus Balkenende.
Nederland kocht al voor 4 miljard euro een minderheidsbelang in Fortis om samen met de Belgische en Luxemburgse regering die bank te redden. België injecteerde ook al samen met Frankrijk miljarden in de Frans–Belgische bank Dexia.
Balkenende wil dat EU–landen „samen optrekken" bij het tegengaan van de wereldwijde financiële crisis en maatregelen die ze nemen met elkaar afstemmen. „Als elk land alleen voor zich gaat handelen, komen we er niet", aldus de premier.
Ierland bijvoorbeeld heeft overheidsgaranties gegeven op alle tegoeden bij de zes grootste Ierse banken. Britse banken beschuldigen de Ierse regering van oneerlijke concurrentie en ook de Britse regering was hier kwaad over. Balkenende zei dat de Ierse maatregel „echt heel ver gaat en gevolgen heeft voor de situatie in andere landen".
Juist dat gedrag van ieder voor zich wil Balkenende voorkomen. Hij zei dat Sarkozy en hij het eens waren over het feit dat Europa een gemeenschappelijke markt en een gemeenschappelijke munt heeft en dat het risico’s met zich meebrengt als landen op eigen houtje maatregelen gaan nemen, zonder rekening te houden met de grensoverschrijdende effecten.
Balkenende kondigde aan dat de ministers van Financiën van de Europese Unie komende maandag in Brussel zullen overleggen over een gemeenschappelijke strategie voor de aanpak van de financiële crisis en dat dan ook de ideeën over maximale steun aan noodlijdende banken op tafel komen.