Spurgeons leven
Titel:
”Charles Haddon Spurgeon”
Auteur: G. van Wijk
Uitgeverij: Den Hertog, Houten, 2002
ISBN 90 331 14127
Pagina’s: 163
Prijs: € 22,50. Eenvoudig en aardig. Zo kan de levensbeschrijving die ds. G. van Wijk samenstelde over de bekende Londense baptistenprediker uit de Victoriaanse tijd, Charles Haddon Spurgeon, worden getypeerd.
Het is op zichzelf verheugend dat de aandacht voor Spurgeon, ook wel de prins der predikers genoemd, kennelijk blijft voortduren en dat deze belangstelling in dit boek een nieuwe stimulans vindt. Het gaat over zijn vroege levensjaren, zijn bekering en doop, zijn predikantschap in Waterbeach en daarna bijna een leven lang in Londen; over zijn huwelijk, zijn publicaties, de Metropolitan Tabernacle, allerlei instituten en instellingen daaromheen, zijn thuis op drie verschillende plaatsen in Londen, zijn bezoek aan Nederland, en ten slotte zijn laatste levensjaren.
Ik noemde deze uitgave vooral aardig vanwege de vele illustraties en foto’s, die op ongeveer elke pagina te vinden zijn. Daardoor is het vooral een kijkboek geworden, buitengewoon interessant om door te bladeren.
Ik noemde het boek eenvoudig, omdat er voor kenners niets nieuws in staat. Maar dat zal ook de opzet niet zijn geweest. Eigenlijk lijkt het meer op een eerste kennismaking met Spurgeon, en als zodanig zal het zeker zijn waarde hebben.
Toch had ik het graag wat kleuriger en sprankelender gewild. Ik zeg dit omdat het kleurrijke en sprankelende van Spurgeon maar moeizaam en wat stroef door de regels heen breekt. Een karaktertekening, met enige verve gebracht, zou de prediker wat meer uit het papier naar de lezer toe hebben gebracht. De taal komt nu nogal stijf en soms archaïsch over en riekt hier en daar wat al te veel naar de vertaling uit het Engels.
Ik noemde het boek ook daarom eenvoudig omdat het erop lijkt dat de auteur het zich niet al te moeilijk heeft gemaakt. Onder de gebruikte literatuur noemt hij ook mijn dissertatie. Op zichzelf is daar geen bezwaar tegen. Maar als je dan van begin tot eind erg veel uit je eigen boek tegenkomt, en je merkt dat met name in het hoofdstuk over Nederland je eigen verhaal inhoudelijk en soms woordelijk helemaal terugkomt, dan had ik in plaats van „gebruikte literatuur” maar liever geformuleerd „heel erg veel gebruikt.”
Maar uiteraard wil ik deze nieuwe uitgave over Spurgeon heel hartelijk aanbevelen!