Thuiszorg krijgt miljoenenboetes
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vrijdag vijf instellingen voor thuiszorg boetes opgelegd die variëren van ruim 6 ton tot 4 miljoen euro. Belangenorganisatie ActiZ reageert furieus.
Volgens de NMa hebben de instellingen zich schuldig gemaakt aan kartelvorming. Ze hebben hun klanten onderling verdeeld in plaats dat ze via onderlinge concurrentie de cliënten probeerden te winnen. Het gaat om instellingen in het Gooi en in Kennemerland. Het is de eerste keer dat de NMa hiervoor zulke hoge boetes oplegt. In totaal gaat het om een bedrag van 7,8 miljoen euro.De belangenorganisatie ActiZ van thuiszorginstellingen is woedend over de straffen. ActiZ wil dat de Tweede Kamer een parlementair onderzoek instelt naar de zorgmarkt. Volgens voorzitter H. Noten van ActiZ is het NMa-onderzoek „broddelwerk.”
Noten verwijt het parlement regels te hebben uitgevaardigd die voor de bedrijven in de praktijk niet zijn uit te voeren. Aan de ene kant moeten ze met elkaar samenwerken en zogenoemde ketenzorg aanbieden, aan de andere kant worden ze gedwongen elkaars concurrent te zijn. „Je moet schizofreen zijn om hiermee overweg te kunnen”, zegt Noten.
De SP reageerde eveneens boos. SP-Kamerlid Leijten: „Het moet maar eens afgelopen zijn met dit circus.” Het SP-Kamerlid gaat bij zowel staatsecretaris Bussemaker (Volksgezondheid) als bij minister Bos (Financiën) opheldering vragen over de boetes.
De stichting Viva! Zorggroep krijgt de hardste klap: de boete bedraagt daar ruim 4 miljoen euro. In het Gooi moet de stichting Thuiszorg Gooi en Vechtstreek 1,6 miljoen betalen. De Gooise organisaties Vivium en Hilverzorg moeten respectievelijk ruim 8 ton en ruim 6 ton betalen. Zorgbalans in Kennemerland kreeg een boete van 8 ton opgelegd.
De NMa zegt nog mild geweest te zijn in de bepaling van de hoogte van de boetes. Op basis van de omzetten van de organisaties, in totaal 187 miljoen, hadden ze veel hoger kunnen uitvallen, aldus lid van de raad van bestuur R. Jansen. De toezichthouder is zo mild geweest, zegt hij, omdat de NMa niet wil dat de bedrijven failliet gaan aan de kwestie.
Vier van de vijf thuiszorginstellingen die de boetes kregen opgelegd, verwachten dat ze de klap wel te boven komen. De Viva! Zorggroep zegt wel dat de zorg aan cliënten minder zal worden.