Economie

„Vertrouwen cruciaal bij nucleair toezicht”

Voor het vertrouwen van de samenleving in kernenergie is een toezichthouder noodzakelijk die onafhankelijk, bekwaam en open is naar de samenleving.

Redactie economie
26 September 2008 21:58Gewijzigd op 14 November 2020 06:27

Dat zei André-Claude Lacoste, voorzitter van de Franse Autorité de suˆreté nucléaire (ASN), vrijdag in Amsterdam tijdens een conferentie ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Nederlandse Kernfysische Dienst.In Frankrijk zijn recent een aantal incidenten met kerncentrales bekend geworden. Zo zijn honderd werknemers radioactief besmet geraakt.

Volgens Lacoste moet elke centrale werken aan een veiligheidscultuur, zodat de inspectie vooral aandacht kan besteden aan toezicht op preventiemaatregelen, protocollen en zelfonderzoek in plaats van zich op technische zaken te richten. De mate van inspectie is volgens de Fransman altijd een afweging van risico’s en kosten. „Het streven is een laag risico tegen aanvaardbare kosten.”

„We hebben nu meer kennis dan twintig jaar geleden. Daardoor kunnen we veel meer vastleggen in protocollen”, geeft dr. Wolfgang Renneberg, directeur-generaal bij het Duitse ministerie van Milieu, Natuurbescherming en Reactorveiligheid (BMU), aan. De keten veiligheid, openheid en controle wekt volgens hem in de samenleving vertrouwen in kernenergie. Daarvoor is echter nog wel een hele weg te gaan.

Nu worden volgens prof. dr. ir. Tim van der Hagen van de TU Delft organisaties als Greenpeace maar ook wetenschappers door de samenleving meer vertrouwd dan de exploitanten van kernreactoren en hun toezichthouders.

Dr. Dale Klein, voorzitter van de Amerikaanse Nuclear Regulatory Commission, ziet door de hoge prijzen voor fossiele brandstoffen de belangstelling voor kernenergie opleven. „Het grote probleem is waar de nucleaire centrale moet worden geplaatst. Niemand wil hem in zijn achtertuin, maar iedereen wil wel elektrische energie. Dat geeft de noodzaak aan van goede inspectie, want de veiligheidseisen vanuit de samenleving zijn afgelopen tientallen jaren sterk toegenomen.”

De nucleaire industrie is een sector met zeer hoogwaardige technologie, waar de toezichthouder zelf ook voldoende kennis van moet hebben. Van der Hagen onderstreept het belang van universiteiten bij het doorgeven van kennis aan de uitstromende studenten kernfysica.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer