Economie

Grootste Amerikaanse spaarbank sneuvelt

De grootste spaarbank van Amerika, Washington Mutual, is donderdag van het toneel verdwenen nadat de overheid ingreep.

Van onze correspondent
26 September 2008 11:28Gewijzigd op 14 November 2020 06:26
De grootste spaarbank van Amerika, Washington Mutual, sneuvelt. Foto EPA
De grootste spaarbank van Amerika, Washington Mutual, sneuvelt. Foto EPA

Spaarders namen in de afgelopen tien dagen 16,7 miljard dollar op om elders onder te brengen. „Hierdoor zakte Washington Mutuals kapitaal onder de vereiste norm en werd de bank een risico voor rekeninghouders en voor de markt”, aldus een verklaring van het Office of Thrift Supervision, het instituut dat Amerikaanse spaarbanken controleert.Er deden al weken geruchten de ronde over de benarde positie van Washington Mutual en over besprekingen met potentiële overnemers. Uiteindelijk ging JP Morgan Chase er met de buit vandoor voor een bedrag van 1,9 miljard dollar. Hiermee wordt deze bank na Citigroup de grootste bank van de VS.

Morgan Chase denkt door diensten te combineren en tal van overlappende branches te sluiten al op korte termijn de jaarlijkse operationele kosten van de (nieuwe) bank te kunnen reduceren met 1,5 miljard dollar.

De Amerikaanse bankwereld is dit jaar dramatisch veranderd. In maart verdween investeringsbank Bear Stearns (overgenomen door JP Morgan Chase) en enkele weken geleden verdween Lehman Brothers (failliet), terwijl Merrill Lynch overgenomen gaat worden door Bank of America.

Goldman Sachs en JP Morgan Chase verliezen hun exclusieve status van investeringsbank en worden ”gewone” banken, met meer toezicht van de overheid, maar ook ruimere mogelijkheden om van de centrale Federal Reserve te lenen.

Verder nam de overheid de controle over van de hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac en telde 85 miljard dollar neer voor de overname van verzekeraar AIG (American International Group).

„En donderdag sneuvelde Washington Mutual, de grootste spaarbank in Amerika met een respectabele geschiedenis achter zich van 119 jaar. Dit is werkelijk een dramatische ontwikkeling en ik vrees dat wij hiermee nog niet het einde hebben gezien van de snel veranderende Amerikaanse bankstructuur”, meent analist Matt McCormick van het financieel adviesbureau Bahl & Gaynor, dat grote beleggers adviseert over investeringen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer