Plan internettherapie tegen zelfmoord
Internettherapie is als hulp voor mensen die zelfmoord overwegen vaak net zo effectief als „gewone” therapie. Onlinesuïcidepreventie wil de „laagdrempeligheid van internet combineren met een aanbod van hulp en therapie en contact met de lokale hulpverlening.”
Dat staat in een plan van een groep die zich 113online noemt en bestaat uit onder meer vertegenwoordigers van hulporganisaties en ggz-instellingen. De Tweede Kamer bespreekt volgende maand het initiatief om te komen tot onlinehulpverlening voor mensen met neiging tot zelfmoord. Als deze positief beslist, kan de website in 2009 in gebruik worden genomen.Veel suïcidale mensen ervaren een hoge drempel om hun gedachten aan zelfdoding te delen met anderen. Het aanbieden van anonieme, 24 uur per dag beschikbare hulp kan binnen de reguliere hulpverlening niet worden georganiseerd. Daarin kan een onlinehulpverleningsprogramma wel voorzien, aldus 113online. Wanneer suïcidale mensen die eerste stap op internet durven zetten, kan de hulpverlening daarop aansluiten.
Het Trimbos-instituut stelde vorig jaar in een rapport dat het aantal gevallen van suïcide en zelfmoordpogingen met 10 procent omlaag kan als de betrokken organisaties gaan samenwerken, hulpverleners worden geschoold om signalen te herkennen, en er beter preventief beleid en betere opvang na een mislukte zelfmoordpoging komt.
Woensdag werd bekend dat het aantal mensen dat vorig jaar zelfmoord pleegde het laagst is sinds 1975. In 2007 pleegden 1353 personen zelfmoord. Dat is 11 procent minder dan in 2006, toen 1524 zelfdodingen plaatshadden. Bovendien hebben jaarlijkse 94.000 suïcidepogingen plaats en denken ruim 400.000 mensen serieus aan de mogelijkheid een einde aan hun leven te maken.
De daling deed zich vooral voor bij vrouwen (14 procent). De daling van het aantal zelfmoorden deed zich in alle leeftijdsgroepen voor, maar niet onder zestigers. Onder twintigers is een op de vijf sterfgevallen het gevolg van zelfdoding. Bij mannelijke twintigers is zelfmoord de tweede doodsoorzaak, na verkeersongevallen.
Ondanks de daling is het aantal zelfmoorden nog altijd fors hoger dan het aantal verkeersdoden, 791 vorig jaar. Zelfmoorddeskundige Paul van Hoek vindt dat wrang, omdat aan het terugdringen van het aantal verkeersdoden miljarden worden besteed, zo zei hij in een interview in deze krant. Het plan voor de onlinetherapie kost 900.000 euro per jaar.