Zeeuwse grens krijgt eerste biofabriek
De eerste bio-proeffabriek in Europa zal naar verwachting volgend jaar in de Kanaalzone tussen het Belgische Gent en Terneuzen in gebruik worden genomen.
De plannen hiervoor zijn al uitgewerkt. Zo wordt de fabriek voor industriële biotechnologie in Gent gebouwd. Het kenniscentrum en de opleiding voor de bio-industrie is gezeteld in het Regionaal Opleiding Centrum Westerschelde in Terneuzen.De kosten van het bioproject bedragen 21 miljoen euro. De provincies Zeeland en Oost-Vlaanderen hebben hiervan 7 miljoen subsidie in Brussel aangevraagd. De overige 14 miljoen worden eerlijk verdeeld onder de provincies. Het Nederlandse budget moet worden opgehoest door de provincie, gemeente Terneuzen, Delta, havenschap Zeeland Seaports en de ministeries van Economische Zaken en VROM.
Het bioproject krijgt wetenschappelijke ondersteuning van de universiteiten in Wageningen en Gent. Voor het grensoverschrijdende project is er volgens de Zeeuwse gedeputeerde M. Wiersma (Economie en Milieu) al de nodige belangstelling uit Duitsland en Frankrijk, maar ook Moerdijk en Antwerpen tonen interesse. De kennis is tot dusver gehaald uit Amerika.
Het is bijna 100 procent zeker dat de Europese subsidie zal rondkomen. Medio oktober wordt het besluit definitief.
In de Kanaalzone zit al een aantal biotechnologische bedrijven. In Terneuzen zijn die verenigd in het Biopark Terneuzen en in Gent in Ghent Bio Energy Valley. De verwachting is dat het bioproject honderden banen zal opleveren.