Economie

FNV wil alleen met kabinet praten over noodplan

De FNV-bonden hebben geen vertrouwen in het sluiten van een sociaal akkoord met het kabinet en werkgevers voor de langere termijn. Voor de vakcentrale FNV en de aangesloten bonden biedt alleen het noodplan van het kabinet mogelijk uitkomst. „Een meerjarenplan is nu absoluut niet haalbaar. Over een overbruggingspakket voor 2003 valt met ons tijdens het najaarsoverleg nog wel te praten”, aldus voorzitter L. de Waal van de vakcentrale maandag.

ANP
11 November 2002 16:23Gewijzigd op 13 November 2020 23:56

De FNV hield dit weekeinde al een slag om de arm in het overleg met het kabinet en de werkgevers over een sociaal akkoord over onder meer loonmatiging, spaarloon, pensioenen en de WAO. Volgens De Waal heeft vooral de opstelling van het kabinet over de WAO er toe geleid dat de FNV-bonden zich niet aan het sociaal akkoord willen committeren.

Het kabinet heeft in totaal twee pakketten op tafel gelegd. Het eerste pakket, een soort noodplan, bevat slechts beperkte afspraken en geldt alleen voor volgend jaar. In het tweede pakket zouden de sociale partners zich voor meerdere jaren verplichten de lonen te matigen.

„Dit kabinet wil een asociale WAO en daar kunnen wij niet aan meewerken”, stelt De Waal. Dat het kabinet alleen de WAO-uitkeringen wil verhogen als de instroom van het aantal arbeidsongeschikten in 2005 is gedaald tot 25.000, stuit de vakbeweging vooral tegen de borst.

Ook het niet willen schrappen van de partnertoets voor nieuwe WAO’ers is de FNV-bonden een doorn in het oog. „Dat betekent dat deze mensen direct in de bijstand kunnen belanden en dat vinden wij onacceptabel”, zegt FNV-bestuurster A. Jongerius.

Bovendien zegt de FNV dat zaken die dit weekeinde zijn besproken, maandag anders zijn uitgelegd door minister De Geus van Sociale Zaken en diens collega Hoogervorst van Financiën.

Zo is er bij de FNV verwarring ontstaan over de loonstijging. De Geus heeft bijvoorbeeld de Tweede Kamer geschreven dat de lonen volgens het meerjarenplan onder het inflatieniveau moeten blijven. „Wij weten niet beter dan dat was afgesproken dat alleen volgend jaar de lonen tot maximaal het inflatieniveau mochten stijgen en de jaren daarop tot een peil dat past bij de economische ontwikkeling”, zei De Waal.

Bovendien stelde Hoogervorst de FNV teleur door de Tweede Kamer te schrijven dat hij bereid is 422 miljoen euro uit te trekken om het spaarloon deels overeind te houden. Volgens de vakbeweging is dit weekeinde tussen de 500 en 550 miljoen euro beloofd. Dit soort verwarringen leiden er volgens De Waal toe dat de bonden geen vertrouwen meer hebben in langdurige afspraken met het kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer