Buitenland

Honderden diersoorten ontdekt op Australisch rif

Zeebiologen zeggen op Australische koraalriffen honderden nieuwe diersoorten te hebben ontdekt, waaronder zachte koralen en kleine schaaldiertjes. Het onderzoek maakt deel uit van een tien jaar durende wereldwijde studie naar biodiversiteit rond koraalriffen, dat in 2010 moet zijn afgerond.

AP
19 September 2008 13:41Gewijzigd op 14 November 2020 06:24

Het onderzoek, bekend als CReefs, of de census van koraalriffen, is een samenwerkingsverband van natuurbeschermingsorganisaties, overheden en afdelingen van de Verenigde Naties. De deelnemende wetenschappers zeggen dat als nog zo weinig bekend is over de biodiversiteit rond riffen, ze ook niet goed beschermd kunnen worden.’Mensen werken al tijden op deze plekken en nog steeds zijn er letterlijk honderden en honderden nieuwe soorten die niemand ooit heeft ontdekt of beschreven’, zegt Julian Calley van het Australische Instituut voor Mariene Wetenschap AIMS, een van de deelnemende organisaties.

Tussen april en september werden in de Australische wateren drie expedities ondernomen; twee bij het Great Barrier Reef en een aan de noordwestkust. Er werden 130 nieuwe soorten zachte, of octokoralen, gevonden en talloze onontdekte schaaldiertjes.

Hoewel het immense Great Barrier Reef voor het grootste gedeelte uit zachte koralen bestaat, is er nog vrij weinig bekend over deze piepkleine diertjes. Behalve het in kaart brengen van alle soorten, willen de wetenschappers ook weten hoe zij reageren op menselijke activiteit in hun nabijheid.

Als onderdeel van het langlopende onderzoek zijn op de drie locaties 36 ’huisjes’ op de zeebodem geplaatst. Dieren zijn geneigd beschutting of een onderkomen te zoeken in deze voorwerpen. De onderzoekers zullen de ontwikkeling van leven op deze plekken de komende jaren blijven volgen. Het is de bedoeling om deze objecten ook elders in de wereld te plaatsen, als een toekomstige standaardmethode voor onderzoek naar koraalriffen.

Volgens Ron Johnstone, professor mariene biologie aan de universiteit van Queensland in Australië, kunnen de onderzoeksresultaten direct van nut blijken voor mensen. Organismen uit zee worden veel toegepast in medicijnen. Ook kunnen we volgens hem lering trekken uit de manier waarop deze diertjes zich aanpassen aan veranderende omstandigheden als gevolg van vervuiling en opwarming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer