Zuivelschandaal China breidt uit
Het melkpoederschandaal in China heeft zich verder uitgebreid. Een kleine 10 procent van de monsters die de Chinese autoriteiten hebben genomen bij melkbedrijven, blijkt besmet te zijn met melamine.
De autoriteiten besloten alle melkproducten op melamine te onderzoeken, nadat duizenden kinderen na de consumptie van melkpoeder ziek waren geworden.De nationale inspectie toont aan dat de problemen wijder verbreid zijn dan tot nu toe werd aangenomen. De chemische stof is aangetroffen in zuivelproducten van tientallen fabrikanten.
Ook in ijs en yoghurt van het Chinese bedrijf Yili is de chemische stof melamine gevonden. De autoriteiten in Hongkong hebben donderdag bevolen dat alle Yiliproducten moeten worden teruggehaald, aldus de BBC. Consumenten worden opgeroepen geen producten van dit merk meer te nuttigen.
Functionarissen benadrukken echter wel dat de meeste melk veilig te drinken is, in een poging het publieke vertrouwen in de melkindustrie niet verder te laten kelderen.
Tot dusver zijn zeker vier baby’s omgekomen door acuut nierfalen na gebruik van melkpoeder dat besmet was met melamine. Deze stof wordt vooral gebruikt voor het maken van kunststof borden en bestek. Volgens de laatste telling zijn meer dan 6240 kinderen ziek geworden na het nuttigen van besmet melkpoeder. Veel kinderen lijden aan nierstenen. Verontruste ouders laten hun kinderen medisch onderzoeken op hun nierfuncties.
De Chinese politie heeft in de provincie Hebei inmiddels achttien mensen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij het schandaal. In deze provincie staat het hoofdkantoor van de melkpoederfabrikant Sanlu, waar voor het eerst melamine was aangetroffen. De melkpoeder van Sanlu zou het meest vervuild zijn.
Het schandaal heeft zeker vijf regeringsfunctionarissen in Hebei hun baan gekost, onder wie de burgemeester van de stad Shijiazhuang, de hoofdstad van Hebei.
De Chinese regering heeft de kwestie donderdag besproken en besloten de zuivelindustrie te hervormen en de voedselcontroles te verbeteren.
De Chinese voedsel- en warenautoriteit heeft een acht jaar oud systeem afgeschaft. Volgens dit systeem konden voedselproducenten worden uitgezonderd van controles als ze eerder hadden bewezen goede kwaliteit te leveren. Onder meer melkpoederproducent Sanlu maakte gebruik van deze vrijstelling. De Chinese overheid gaat ook onderzoeken of melamine in diervoeder is terechtgekomen.
Enkele Chinese zuivelfabrikanten exporteren hun producten naar Birma, Bangladesh en enkele Afrikaanse landen. Bangladesh laat inmiddels Chinese zuivelproducten onderzoeken.