Economie

Investeerders keren Alitalia de rug toe

De investeerders die geld wilden steken in de zo goed als failliete Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, hebben hun aanbod ingetrokken. Zij konden het niet eens worden met de vakbonden over een herstructurering van het al jaren verlieslatende bedrijf.

ANP/RTR
18 September 2008 19:57Gewijzigd op 14 November 2020 06:24
De investeerders die geld wilden steken in de zo goed als failliete Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, hebben hun aanbod ingetrokken. Zij konden het niet eens worden met de vakbonden over een herstructurering van het al jaren verlieslatende bedri
De investeerders die geld wilden steken in de zo goed als failliete Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia, hebben hun aanbod ingetrokken. Zij konden het niet eens worden met de vakbonden over een herstructurering van het al jaren verlieslatende bedri

Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi donderdag gezegd. Een overname door het Italiaanse consortium leek de laatste kans op redding voor Alitalia, dat zijn schulden niet meer kan betalen en onder faillissementsbescherming staat. Het bedrijf wordt nu zo goed als zeker geliquideerd.Alitalia wordt al geruime tijd met behulp van kunst- en vliegwerk en veel Italiaans belastinggeld op de been gehouden. De Europese Unie liet dit voorjaar weten meer overheidssteun aan het bedrijf niet te tolereren. Daardoor kon het de stijgende brandstofkosten en teruglopende passagiersaantallen niet langer het hoofd bieden.

Minister van Arbeid Maurizio Sacconi had geen goed woord over voor de vakbonden, die volgens hem een „absurde positie” hadden ingenomen. Ook binnen de bonden heerst verdeeldheid. „Het bedrijf is dood en sommige van mijn collega’s willen de begrafenisondernemers zijn”, zei leider Luigi Angeletti van de vakbond UIL, die de reorganisatieplannen wel steunde.

De pilotenvakbond Anpac, die fel gekant tegen het ontslag van 3000 werknemers en lagere lonen voor de rest, meent echter dat verdere onderhandelingen tot een overeenkomst hadden kunnen leiden. De investeerders hadden evenwel woensdag al laten weten dat er wat hen betreft niets meer te bespreken viel.

De onwrikbare houding van de vakbonden zat eerder dit jaar al een overname van Alitalia door Air France-KLM in de weg. De Frans-Nederlandse luchtvaartgroep had de zegen van de regering, die grootaandeelhouder is van Alitalia, maar trok zijn bod in omdat de bonden weigerden mee te werken aan een reorganisatie.

Bovendien was Alitalia destijds speelbal van de politiek geworden. Het lot van de geplaagde luchtvervoerder speelde een prominente rol bij de parlementsverkiezingen in april. Die werden gewonnen door Berlusconi, die beloofd had Alitalia in Italiaanse handen te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer