Detective met watervrees
Koos Bolt mag dan een volgeling van Sherlock Holmes zijn, een held is hij nog steeds niet. Dat blijkt uit deel vier in Bert Wiersema’s serie ”Detectivebureau Iris en Ko”, dat tijdens de christelijke kinderboekenmaand tevens het actieboek voor 9- tot 12-jarigen is.
Koos heeft een eigen Sherlock Holmesmuseum. Hij runt -samen met Iris- een detectivebureau. En om zo veel mogelijk op zijn grote voorbeeld te lijken, draagt hij een pet met de klep naar voren én eentje met de klep in z’n nek. Zo lost Koos keer op keer mysteries op.Ditmaal is de plaats delict een kleedkamer in het zwembad, waar Koos overigens helemáál niet wil zijn. Koos heeft een hekel aan water. Het is te koud. Toegegeven, slechts weinig jongens kunnen zich op dit punt in Koos herkennen. De rest van de plot biedt echter genoeg om je als lezertje toch met deze hoofdpersoon te identificeren.
”Periskoos”
Na afloop van de eerste zwemsessie blijken de kleren van Peter door het hele kleedhok te liggen. Koos krijgt de schuld, maar laat zich niet op zijn kop zitten. Hij heeft die kleren niet overhoopgegooid en dat zal hij bewijzen ook. De klus die Koos op zich neemt, blijkt geen sinecure. Na de tweede zwemavond liggen niet alleen Peters kleren, maar ook die van alle andere kinderen door elkaar. Kwam de dader uit het zwembad of uit de gang? Dat is de vraag waarop Koos en Iris een antwoord zoeken.
Allerlei trucs past Koos toe, maar hij komt er niet uit. Tijdens de laatste avond houdt hij via zijn zelfgemaakte periscoop (alias periskoos) beide deuren nauwlettend in de gaten. Ze gaan niet open. Toch liggen alle kleren weer door elkaar. Wat eng! Koos is de wanhoop nabij.
„De zenuwslopende zwemvierdaagse” is een vlot en vrolijk boek met een prettige sfeer. Dat dit soort verhalen wel eens wordt afgedaan met ”pak-de-boeven-genre” lijkt mij niet terecht. Juist door deze verhalen leren veel kinderen dat lezen leuk is, wat hun algemene ontwikkeling alleen maar ten goede komt. Wiersema onderscheidt zich gelukkig van veel tijdgenoten doordat zijn hoofdpersonages christelijk zijn. Dat merk je bijvoorbeeld aan de Bijbelles die ze krijgen, maar ook aan de moraal van het verhaal. Eerlijk zijn is belangrijk. Het kwaad moet aan het licht gebracht worden, maar voor de dader is een nieuw begin mogelijk. Over de conclusie dat „niemand van zichzelf gemeen is” valt in Bijbels opzicht meer te zeggen; verder is dit een actieboekje dat er zijn mag.
N.a.v. ”De zenuwslopende zwemvierdaagse”, door Bert Wiersema; uitg. Columbus, Heerenveen, 2008; ISBN 978 90 8543 099 5; 85 blz.; € 3,50.