Twijfels over Fortis nemen toe
Precies een jaar nadat Fortis definitief toestemming kreeg voor de overname van ABN AMRO, heeft het vertrouwen van beleggers in de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar een dieptepunt bereikt. Het oplaaien van de kredietcrisis vergroot de zorgen dat Fortis zich heeft vertild.
De door de teloorgang van de Amerikaanse zakenbanken Lehman Brothers (bijna failliet) en Merrill Lynch (overgenomen door Bank of America) opgelaaide kredietcrisis drukte Fortis gisteren zwaar in het rood. Het aandeel verloor in de middag tot 20 procent, viel harder dan Europese branchegenoten, en was in dertien jaar niet zo goedkoop. Uiteindelijk sloot het aandeel bijna 11 procent in de min op 7,43 euro.Van de triomfantelijke gevoelens op de hoofdkantoren in Brussel en Utrecht destijds is weinig over. Fortis verloor in een jaar circa twee derde van zijn beurswaarde. Vandaag de dag is het concern ongeveer 17 miljard euro waard. Dat is inclusief de gekochte ABN AMRO-onderdelen, waarvoor Fortis 24 miljard euro neertelde.
Het voortrazen van de kredietcrisis wakkert de onzekerheid ondertussen verder aan. Fortis heeft, net als veel andere instellingen, geld verloren op riskante beleggingen in de Verenigde Staten. Het concern moet onderdelen afstoten om geld binnen te halen, op een moment dat de marktsituatie nauwelijks slechter kan.
Analist Cor Kluis van Rabo Securities schreef de forse beurscorrectie toe aan „de zwakke financiële gezondheid” van Fortis. „Ze hebben beloofd bepaalde activa te verkopen, zoals Britse verzekeringsactiviteiten. Beleggers zijn verbaasd dat dat nog niet is gedaan. De forse koersdaling is een signaal van de markt dat Fortis moét verkopen om zo zijn financiële gezondheid te verbeteren.”
Fortis wijt de koersdalingen ook aan speculaties. Het concern wordt naar eigen zeggen geplaagd door partijen die e-mails versturen naar beurshandelaren met slecht nieuws over de bank-verzekeraar.
Gisteren circuleerden er berichten dat Fortis op het punt staat nieuwe aandelen uit te geven. „Fortis ontkent dat gerucht categorisch”, zo meldde het concern in een persbericht.
Het is niet voor het eerst dat Fortis klaagt over partijen die geruchten verspreiden. In juli zei tijdelijk topman Herman Verwilst al dat Fortis last heeft van dat fenomeen. Verwilst liet destijds weten dat hij toezichthouders heeft gevraagd zich over het probleem te buigen.
Vakbondsbestuurders die bij de overname van ABN AMRO door Fortis betrokken zijn geweest, kijken met gemengde gevoelens terug op het afgelopen jaar. CNV-bestuurder Ahmed Kansouh: „Werknemers hebben één grote zorg: hoe gaat het straks met mij en mijn bedrijf?” Joop Hofland van de Unie spreekt van een „megaproject waarvan we niet weten hoe het afloopt. De vraag is: Waar staan we morgen?”
Over de positie van Fortis komt vrijdag 3 oktober meer duidelijkheid. Dan geeft de Europese Commissie al dan niet toestemming voor de verkoop van bepaalde onderdelen van ABN AMRO aan Deutsche Bank. Zonder die toestemming stokt de voortgang de geplande integratie van ABN AMRO, met alle gevolgen van dien.