Overdracht gevangenen Peru vergt tijd
Nederlandse gevangenen in Peru die hun straf in eigen land willen uitzitten, moeten voorlopig geduld hebben. Nederland en Peru beginnen binnenkort met onderhandelingen die moeten leiden tot een verdrag om gedetineerden aan elkaar over te dragen.
Zulke gesprekken zijn echter ingewikkeld en duren vaak minstens een jaar. Daarna moeten de parlementen van beide landen het verdrag nog bekrachtigen, zo hebben de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Verhagen (Buitenlandse Zaken) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.In Peruaanse gevangenissen zitten 108 Nederlanders, die vrijwel allemaal zijn veroordeeld voor drugsdelicten. SP-Kamerlid Van Velzen wilde van de bewindslieden weten wanneer ze naar Nederland kunnen worden overgebracht.
Verhagen en zijn Peruaanse collega spraken tijdens een ontmoeting half juli af om de kwestie snel te regelen. Tijdens de komende onderhandelingen moeten de partijen onder meer afspreken of Nederlanders bij terugkeer hun Peruaanse straf moeten uitzitten of dat de straf wordt omgezet naar Nederlandse maatstaf. De ministers lopen daar in hun antwoorden op de vragen van Van Velzen nog niet op vooruit.
Nederland onderzoekt hoe met alle landen waar Nederlanders in de cel zitten, soortgelijke verdragen gesloten kunnen worden. De komende maanden wordt dit onderzoek onder ruim veertig landen afgerond.
Toetreding tot het verdrag van de Raad van Europa heeft de voorkeur van Nederland, omdat dat veel sneller gaat dan het sluiten van een bilateraal verdrag. Peru heeft echter grondwettelijke bezwaren tegen een regeling via het verdrag van de Raad van Europa.