Gesteggel over EU-lijst voor laag btw-tarief
Het plan voor een lange EU-lijst van producten waarvoor landen een laag btw-tarief mogen invoeren, loopt flinke deuken op. „Een onverwacht grote groep landen heeft bezwaren”, constateerde minister Bos (Financiën) zaterdag bij informeel EU-beraad in Nice.
De beoogde lijst was in juli voorgesteld door de Europese Commissie. De opsomming moet een einde maken aan de huidige grote verschillen tussen landen. Het bevat tientallen producten, zoals luiers en luisterboeken, die ook in Nederland nu worden belast met 19 in plaats van 6 procent btw.Maar de overheid in Duitsland en nog zeven landen waarschuwt voor groot inkomstenverlies. Ze ontvangen veel minder btw als consumenten vaker het lage tarief betalen.
Voor Duitsland kost het 12 miljard euro per jaar als de hele lijst wordt overgenomen, waarschuwde de Duitse minister Steinbrück. Overname van de hele lijst is niet verplicht, maar Steinbrück verwacht anders enorm grote druk van kiezers, evenals concurrentie vanuit de negen buurlanden.
Minister Bos is wel voor de beoogde lijst. Hij had er succesvol op aangedrongen dat ook cd-roms van schoolboeken onder het lage tarief mogen vallen, zodat er geen verschil meer is met gedrukte schoolboeken.
Bos denkt echter niet dat de Europese Commissie snel ver komt met dit voorstel. „Ik ben er wel voor om te kijken welke producten we op de lijst kunnen houden, zoals de cd-roms van boeken.”
Hij krijgt steun van België, dat hoopt op extra banen als vooral restaurants niet langer het hoge tarief hoeven te heffen. Hoewel Bos sceptisch is over het effect op de werkgelegenheid. „Studies bij ons tonen dat de werkgelegenheid slechts verschuift.”
Afspraak is nu dat de Europese Commissie de gevolgen voor de economie en de schatkisten eens goed gaat uitrekenen. De ministers bespreken een rapport daarover 6 en 7 oktober. Van eventuele goedkeuring is pas sprake als alle 27 EU-landen unaniem instemmen.
De Nederlandse bouwsector meldde zaterdag nog grote kansen te zien in het voorstel om zo meer woningen energiezuinig te maken. De tuinbouwsector is ontevreden dat snijbloemen ontbreken op de geplande lijst. Als de bloemen in de hele EU in het hoge btw-tarief komen, kost dat 7000 banen in Nederland, berekende het Landbouw Economisch Instituut (LEI) eind juli.