Euroministers weigeren economie op te peppen
Euroministers sluiten uit dat ze samen grote steunacties ondernemen om de kwakkelende economie op te peppen, zoals de Verenigde Staten onlangs hebben gedaan.
Zulke stimuleringsacties hebben in de jaren zeventig amper gewerkt, verklaarde de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de groep euroministers na beraad vrijdag in het Zuid-Franse Nice. „Door zulke acties zat de overheid lang in de rode cijfers, terwijl de impuls voor de economie maar heel kort duurde.”De Europese vakbeweging ETUC had woensdag nog gepleit voor een groot Europees investeringsfonds om de stilgevallen economische groei weer aan te zwengelen.
De Verenigde Staten hebben onder meer de rente verlaagd en elke inwoner 800 dollar cadeau gedaan. „Wij zijn er niet van overtuigd dat het Amerikaanse pakket de impuls heeft gegeven waarop was gehoopt”, zei Juncker nog.
De Duitse minister Peer Steinbrück had het idee voor een steunfonds voor aanvang van het beraad al naar de prullenbak verwezen. „Mijn indruk is dat zo alleen maar geld verbrand wordt.”
De euroministers rekenen vooral op „automatische stabilisatoren.” Dat zijn onder meer de werkloosheidsuitkeringen. Die zorgen ervoor dat mensen hun uitgaven niet bruusk beperken als ze werkloos raken. De uitgaven houden de economie nog even op gang.
De ministers hopen ook de koopkracht van Europeanen op peil te houden door even geen belastingverhogingen door te voeren. Juncker prees met name Nederland voor het uitstel van de geplande btw-verhoging. Hij zei ook tevreden te zijn dat de olie- en voedselprijzen recent zijn gedaald. De economische teruggang is volgens Juncker geen excuus voor landen om hun begrotingstekorten de vrije loop te laten. Alle EU-landen moeten hun tekort blijven beperken tot maximaal 3 procent van de economie.
De Ierse minister Brian Lenihan waarschuwde daarop vrijdag direct de EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken). Hij ziet een gevaar dat hij nog dit jaar de limiet overschrijdt, als enige EU-land van het moment. Vooral door de ingestorte huizenmarkt krijgt de Ierse overheid onverwacht weinig belastinginkomsten. Veel huizen staan leeg. „De huizenprijs is circa 16 procent gedaald en begint zich nu te stabiliseren”, zei de Ier tegen journalisten. „Onze economie had bovendien veel last van de dure euro, want wij liggen tussen een dollar- en een pond sterlingland in.”
De ministers hebben vrijdag ook besloten dat Jean-Claude Juncker nog twee jaar leiding zal geven aan vergaderingen van de ministers van Financiën van de eurolanden. De Luxemburgse premier en tevens minister van Financiën Juncker was aanvankelijk de belangrijkste kandidaat om president van de Europese Unie te worden. Deze vacature is echter voorlopig uitgesteld, omdat de Ieren in een referendum het EU-verdrag hebben afgewezen.
Minister Bos liet weten „blij te zijn dat Juncker deze belangrijke taak nog een periode wil vervullen.” Juncker doet nogal eens uitspraken over de koers van de euro en de economie van de eurolanden. Hij verkreeg zo de bijnaam Mister Euro.