Suikerfeest nationale feestdag
Hebben de tweede feestdagen nog wel zin? Nederland stroomt op die dagen richting speeltuin of winkelcentrum. Het zou daarom goed zijn om een tweede feestdag te ruilen voor het Suikerfeest van de moslims. Een blijk van respect voor die bevolkingsgroep.
PerspectieF, de jongerenorganisatie van de ChristenUnie: „De niet-religieuze feestdagen en een aantal religieuze kunnen vastgesteld worden als vrije dag voor iedereen. Flexibel worden tweede feestdagen die niet direct een religieuze lading hebben. Je kunt dan zelf bepalen of je tweede paasdag, het Suikerfeest of bijvoorbeeld het Joodse poerimfeest viert. Godsdienstvrijheid impliceert namelijk ook godsdienstgelijkheid. Zo wordt recht gedaan aan de grote groep moslims in de Nederlandse samenleving. Bovendien blijft bij dit voorstel het aantal feestdagen per jaar gelijk.C. G. van der Staaij, SGP-Tweede Kamerlid: „De SGP maakt onderscheid tussen de mens en zijn geloof. De overheid moet actief werk maken van inburgering, aanpak van schooluitval en bestrijding van discriminatie. De overheid moet zich echter niet inzetten voor de verspreiding van de islam. Integendeel. Zij is Gods dienares en mag niet neutraal staan. De islam is immers een godsdienst die het middelaarschap van Christus ontkent, jihadistische trekken heeft en daarom onmogelijk een zegen voor Nederland en zijn inwoners kan zijn. Overheidsinvesteringen in moskeebouw, het op poten zetten van iftarmaaltijden tijdens de ramadan en de invoering van het Suikerfeest als nationale feestdag passen hier niet bij.”
Alper Alasag, Stichting Islam & Dialoog (persoonlijke titel): „Suikerfeest als nationale feestdag heeft voor mij niet de hoogste prioriteit. Voor mij is het belangrijker dat de sfeer in Nederland tussen moslims en de andere bevolkingsgroepen verbetert. Alles wordt op het moment geproblematiseerd, wat de sfeer niet ten goede komt. Praktisch gezien is een verplichte vrije dag wel makkelijker. Nu moet je toestemming vragen aan je werkgever of een dag vrij nemen. Ook voor je kinderen moet je overleggen met de schoolleiding. De scholen gaan gewoon door. Als iedereen vrij is, heb je die problemen niet.”
Voorlichter D66: „Wij zien niets in het van bovenaf opleggen van nieuwe collectieve verplichte vrije dagen en zouden liever zien dat iedere Nederlander zelf kan bepalen wanneer hij zijn vrije dagen opneemt. Het is niet meer echt van deze tijd om nieuwe vrije dagen collectief op te leggen. We vinden dat de vrijheid van godsdienst zo moet worden opgevat dat gelovigen het recht hebben om vrij te nemen op religieuze feestdagen, maar dat vrijzinnige gelovigen en atheïsten de vrijheid hebben om op die dagen wel te werken. Het zou daarom veel logischer zijn als ieder individu zelf kan bepalen wanneer hij zijn vrije dagen opneemt.”
Gert-Jan Segers, directeur Wetenschappelijk Instituut ChristenUnie op weblog: „Ik vatte Huizinga’s antwoord op de vraag of tweede pinksterdag ingeruild moet worden voor het Suikerfeest op als een vriendelijke manier om te zeggen: „Liever niet.” We leven in een christelijke cultuur, zei Huizinga terecht, dus het opgeven van christelijke feestdagen is niet aan de orde. Moslims en christenen hebben -terecht, vind ik- gelijke rechten, maar het is nogal ongepast om als culturele nieuwkomers en religieuze minderheid ook direct speciale voorrechten te vragen. Laten we eerst maar eens integreren en opnieuw onderstrepen wat onze fundamentele, gemeenschappelijke waarden zijn. Dan praten we over een paar honderd jaar nog wel eens verder over feestdagen.”
Resultaten onderzoek van MarketResponse enkele jaren geleden: „Een op de vijf Nederlanders is van mening dat het Suikerfeest een nationale feestdag moet worden. Het aantal voorstanders van het Suikerfeest als officiële feestdag verdubbelt ruimschoots wanneer men de keuze zou hebben tussen een vrije dag op het Suikerfeest en een vrije dag op een andere nationale feestdag. Wanneer men zou worden uitgenodigd om aan het Suikerfeest deel te nemen, zou een meerderheid daaraan gehoor geven.”