Uitkering verschilt per individu
Na Delta Lloyd hebben drie ING-dochters vrijdag een schikking getroffen met gedupeerden in de woekerpolisaffaire. Zeven vragen over de slepende kwestie.
Een beleggingsverzekering, wat is dat ook alweer?
De term is een verzamelnaam voor verschillende, veelal ingewikkelde financiële producten. Kenmerkend is de combinatie van een verzekering en een belegging. Voorbeelden zijn beleggingshypotheken, koopsompolissen en pensioenplannen. In totaal zijn er zo’n 6,5 miljoen polissen verkocht. Vooral tijdens de beurshausse eind jaren negentig gingen ze als warme broodjes over de toonbank.Wat is het probleem van deze producten?
Financieel toezichthouder AFM concludeerde in 2006 na onderzoek bij vier verzekeraars dat beleggingspolissen veelal complex, ondoorzichtig en duur zijn. Minister Zalm noemde de uitkomsten „zorgwekkend.” Sindsdien gaan deze producten als woekerpolissen door het leven. Koersdalingen op de beurs verergerden de schade. Voor velen is het beoogde eindkapitaal volledig uit zicht.
Hoe weet ik of ik een woekerpolis bezit?
Op de site van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (kifid.nl) staat een lijst met beleggingsverzekeringen. Uit deze gegevens blijkt dat er tientallen aanbieders zijn met honderden producten. Overigens is niet in alle gevallen sprake van een woekerpolis, dat hangt af van het totale kostenpercentage.
Wat houdt het akkoord precies in?
De drie dochters van ING, Nationale–Nederlanden, Postbank Verzekeringen en RVS, beheren ongeveer 730.000 polissen. Naar schatting komt de helft hiervan in aanmerking voor compensatie. Het gaat om een bedrag van 365 miljoen euro.
Komen andere verzekeraars nu ook over de brug?
De druk op andere verzekeraars neemt echter wel toe. Aegon heeft aangegeven te willen schikken, maar heeft daarover nog geen overeenstemming bereikt. SNS Reaal is ook in voor een regeling.