Economie

Roodstand naar record

Nog nooit stonden Nederlanders zo veel rood als in augustus dit jaar. Het tekort op de betaalrekeningen liep in augustus op tot 5,8 miljard euro. Vooral jongeren en ouderen dreigen in de problemen te komen door de invoering van de euro.

Redactie economie
7 November 2002 14:22Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) noemde donderdag de stijging behoorlijk. De roodstand is 0,6 miljard euro hoger dan een jaar eerder en 0,8 miljard hoger dan twee jaar geleden.

In augustus stonden 2,75 miljoen mensen rood. Een jaar eerder en het jaar daarvoor waren dit er 2,5 miljoen. Verder is sprake van een gematigde toename van consumptief krediet. Onder meer het doorlopend krediet is in de twaalf maanden voor augustus opgelopen van 5,4 naar 5,8 miljard euro.

Het CBS geeft uitdrukkelijk geen verklaring voor het record aan roodstand. „Mogelijk is er sprake van een verschuiving van consumptief krediet naar het rood staan op betaalrekeningen. Wellicht vindt men dat makkelijker dan het afsluiten van een lening.”

Het CBS wil ook niet bevestigen of er sinds januari, toen de euro werd ingevoerd, een trendbreuk in de toename is. „De stijging is wel behoorlijk dit jaar vergeleken met 2001, maar dat kan ook komen omdat 2001 een afwijkend jaar is. Ook in 2000 steeg de roodstand behoorlijk”, aldus de CBS-deskundige.

Volgens professor A. Bakker, onderdirecteur van De Nederlandsche Bank, ligt rood staan niet aan de euro maar aan de economische teruggang. „We moeten ervoor waken de euro als zondebok te zien.” Volgens Bakker nam de totale roodstand begin jaren negentig veel sneller toe dan nu. En net als toen lijkt ook de vertraging in de groei van de economie de meest voor de hand liggende verklaring. „In ieder geval niet de introductie van de euro, want de toename van de roodstand begon al voor januari en is in de loop van dit jaar nauwelijks verder versneld”, meent de bankdirecteur.

Ouderen, jongeren en alleenstaande moeders lopen na de invoering van de euro meer risico op financiële problemen dan voorheen, aldus het Landelijk Platform Integrale Schuldhulpverlening. Elke groep heeft zijn eigen specifieke problemen met de nieuwe munt. De gemeenschappelijke deler is dat allen de euro als een gulden uitgeven.

Het platform krijgt vanaf dit voorjaar duidelijke signalen over grote groepen hulpzoekenden met lagere inkomens die moeite hebben met de euro. Door de grote prijsstijgingen bij de invoering van de euro in bijvoorbeeld de horeca en supermarkt raken mensen op bijstandsniveau sneller door hun reserves heen, als ze die al hadden. Maar het grootse probleem is het omrekenen van de euro naar de gulden, zegt W. van den Bichelaer van het platform.

Voor ouderen is het omrekenen van de euro vaak moeilijk en onbegrijpelijk. Het betalen van de vaste lasten loopt altijd wel, maar boodschappen doen is een probleem. „Het lijkt allemaal goedkoper in de winkel omdat ze de overgang naar de euro niet onder de knie krijgen. Zo raken ze langzamerhand in de problemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer