Economie

Hypotheekreuzen VS onder staatscontrole

De Amerikaanse overheid heeft zondag de controle overgenomen van de twee hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac.

Van onze correspondent
8 September 2008 11:03Gewijzigd op 14 November 2020 06:20
De Amerikaanse hypotheekbank Fannie Mae staat onder curatele van de overheid. Foto EPA
De Amerikaanse hypotheekbank Fannie Mae staat onder curatele van de overheid. Foto EPA

„Onze economie en de financiële markten zullen zich niet herstellen zolang de hypotheek- annex kredietcrisis niet achter de rug is”, aldus minister van Financiën Henry Paulson zondag.Fannie Mae en Freddie Mac zijn geen gewone banken. Zij verkopen zelf hypotheken en garanderen hypotheken die andere banken verkopen. Het tweetal is goed voor ongeveer de helft van alle Amerikaanse hypotheken. Dat is een portefeuille van 6 biljoen (miljoen maal miljoen) dollar.

Sinds het begin van de hypotheekcrisis noteerden beide banken een gezamenlijk verlies van 14,9 miljard dollar en de koersen van hun aandelen kelderden met 66 procent (Fannie Mae) en 69 procent (Freddie Mac).

„De overheid kan het zich eenvoudigweg niet veroorloven om deze twee banken te laten imploderen. Dat zou niet alleen nationaal tot een ernstige crisis hebben geleid, maar ook internationaal gevolgen hebben gehad, omdat buitenlandse overheden voor honderden miljarden aan Amerikaanse schuldpapieren bezitten”, aldus Martin Baily, voormalig economisch adviseur van Democratisch president Bill Clinton.

De manoeuvre van Paulson kost de Amerikaanse belastingbetaler nog geen geld. „Alleen als Washington het tij niet weet te keren zal de belastingbetaler moeten opdraaien voor de verliezen van beide banken”, meent Baily.

In juli lanceerde de overheid al een steunoperatie voor de twee banken, maar die leverde niet het vertrouwen op waarop men rekende. De aandelen bleven laag, waardoor beide banken moeite hadden om geld te lenen op de commerciële markt.

Minister Paulson stuurde vervolgens een team van 39 bankiers naar beide banken om de boekhouding door te lichten. Daarbij bleek dat de twee banken weliswaar niet hadden gefraudeerd, maar wel alle geoorloofde middelen hadden gebruikt om hun balans kunstmatig op te vijzelen.

Het rapport van deze onderzoekscommissie en de onmacht van Fannie Mae en Freddie Mac om voldoende vers kapitaal te lenen op de commerciële markt, waren voor minister Paulson de belangrijkste argumenten om in te grijpen. De leiding van beide banken wordt vervangen en Paulson heeft Herb Allison (ex-Merrill Lynch) gevraagd om het roer bij Fannie Mae over te nemen. David Moffett (ex-US Bancorp) zal dat doen bij Freddie Mac.

Zie ook: „Sanering Fannie en Freddie fout signaal”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer