Opinie

VVD laat kansloze in de kou staan

Hoewel sommige zaken in het nieuwe VVD-beginselprogramma te waarderen zijn, laat de partij volgens P. G. Mak nog steeds het oude liberale geluid horen. De zwakkeren in de samenleving vallen nog steeds buiten de boot.

5 September 2008 21:08Gewijzigd op 14 November 2020 06:20
„Rutte vertolkt het oude liberale geluid, en dat vind ik schokkend.” - Foto ANP
„Rutte vertolkt het oude liberale geluid, en dat vind ik schokkend.” - Foto ANP

Via de radio hoorde ik op 28 augustus een interview met VVD-leider Rutte. De VVD wil er volgens Rutte zijn voor iedereen die iets van zijn leven wil maken. De verslaggeefster stelde kritische vragen, met name over de rol van de VVD voor de zwakkeren in de samenleving, de mensen die niet in staat zijn om iets van hun leven te maken. Wat doet de VVD voor hen?Rutte ontweek de essentie van de vragen en herhaalde op diverse soortgelijke vragen steeds dezelfde boodschap: We gaan ons niet meer bezighouden met details (hij verweet daarbij het huidige kabinet dat het veel te druk is met detailkwesties), maar we gaan ervoor zorgen dat de samenleving goed onderwijs biedt, goede zorgvoorzieningen heeft enzovoort. Hij deed dus geen concreet aanbod voor de kanslozen.

Rutte vertolkt het oude liberale geluid, en dat vind ik schokkend. De VVD zegt dus níét dat ze er voor iedereen is. Nee, de mensen die echt aan de onderkant van de samenleving verkeren en geen toegang kunnen krijgen tot maatschappelijke voorzieningen als onderwijs en zorg en (voldoende) bijstand, vallen bij de VVD buiten de boot, zo vrees ik.

Het verbaast me dan ook dat het nieuwe beginselprogramma van de VVD er in deze krant zo positief van afkomt. In het Commentaar heb ik principiële kritiek op het nieuwe programma node gemist.

Het is inderdaad te waarderen dat in het VVD-beginselprogram de identiteit van ons land wordt beschreven. Maar is dat niet simpelweg gedaan om een dam op te werpen tegen de invloeden van de islam? Nergens heb ik over dat verband ook maar iets gelezen.

Geen pardon
Volgens het Commentaar is het een essentieel punt dat Rutte zegt dat „er een pretentie is geschapen alsof de staat verantwoordelijk is voor jouw en mijn geluk.” Ik mis daarbij het gegeven dat de staat een grote verantwoordelijkheid heeft op het gebied van de kanslozen, de zwakkeren. De staat dient een vangnet te hebben voor dat deel van de bevolking dat feitelijk kansloos is of dreigt te worden. Niet iedereen is in staat om weer ”mee te doen” (zoals de overheid met de WMO bedoelt te bereiken).

Is het in feite niet zo dat -om een ander voorbeeld te noemen- de VVD graag alles op macroniveau regelt en vastlegt en vervolgens op het microniveau van de burger, de trouwambtenaar, de leerkracht, de werkloze, de school met principiële grondslag, de winkelsluiting op zondag in het Veluwse dorp, de kleine man gewoon in de kou laat staan? Rutte beweert wel dat hij er voor iedereen is die wat wil bereiken, maar ik vrees dat als dat buiten de kaders van het liberalisme valt er voor die burger geen pardon is.

Wie Rutte de laatste jaren hoort, moet vaststellen dat hij op schreeuwerige wijze oppositie voert en dat christenen zijn standpunt in veel gevallen niet kunnen delen. Er wordt nogal eens gezegd dat de SGP en de VVD dicht bij elkaar staan. Beide partijen hebben zich in het verleden bijvoorbeeld sterk gericht op het bedrijfsleven, en vaak overeenkomstige opvattingen (gehad) over economie en andere zaken. Vanuit Bijbelse principes is er echter alle reden om duidelijk afstand te nemen van het nieuwe VVD-beginselprogram.

De auteur is burgerraadslid voor de SGP/ChristenUnie-fractie in Sliedrecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer