Economie

SGP wil snel actie tegen Greenpeace

Het kabinet moet het openbaar ministerie ertoe oproepen snel strafrechtelijk op te treden tegen Greenpeace. Dat heeft de SGP vrijdag laten weten.

Redactie politiek
5 September 2008 22:13Gewijzigd op 14 November 2020 06:20

De partij wil de acties van Greenpeace dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer aan de orde stellen. Behalve aan strafrechtelijke maatregelen kan volgens de SGP ook worden gedacht aan het aan de ketting leggen van de schepen waarmee Greenpeace actievoert.De milieuorganisatie heeft in de afgelopen weken grote stenen gestort in de Noordzee, ten noordoosten van Groningen. Volgens berichten zou het Greenpeace-actieschip Noortland eerder deze week met een nieuwe lading steenblokken uit Noorwegen zijn vertrokken om de actie te herhalen.

Met de acties wil de milieuorganisatie het Syltbuitenrifgebied, dat volgens Greenpeace is aangewezen als natuurgebied, beschermen tegen schadelijke vormen van bodemvisserij.

De steenblokken bemoeilijken echter de visvangst en vormen volgens de vissersbonden een gevaar doordat netten erin verstrikt kunnen raken, met als gevolg dat de schepen kapseizen.

Volgens SGP-Kamerlid Van der Vlies overschrijdt Greenpeace met „pure milieuterreur” een grens die niet overschreden mag worden. „Willens en wetens worden mensenlevens in gevaar gebracht. Dit grenst aan misdadigheid.”

Greenpeace zelf ontkent overigens opnieuw met een lading stenen onderweg te zijn naar de Noordzee. Minister Verburg van LNV liet gistermiddag weten de situatie desondanks nauwlettend te volgen.

Verburg -die de acties van Greenpeace vorige week al scherp veroordeelde- heeft met de Duitse staatssecretaris Lindemann (Visserij) gesproken over mogelijkheden om Greenpeace aansprakelijk te stellen, of een dwangsom op te leggen bij acties. Volgens de minister zijn de broodwinning en de veiligheid van vissers in het geding.

Greenpeacedirecteur Liesbeth van Tongeren spreekt dat tegen, omdat de acties zich beperken tot een „minuscuul” gebied. Vissers worden volgens haar kort voor de actie gewaarschuwd, om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Het gebied ten westen van het Duitse eiland Sylt valt onder de bevoegdheid van de Duitse overheid. Nederlandse vissers doen er hun werk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer