Geweld tegen hulpverleners
Het geweld tegen hulpverleners moet beter worden aangepakt. Woensdagavond was het in Amsterdam weer raak.
Ambulancepersoneel werd ernstig bedreigd toen het een Marokkaans slachtoffer van een steekpartij wilde helpen. Enkele omstanders bedreigden de hulpverleners met de dood als de zwaargewonde het niet zou overleven. Ook wilden ze volgens de politie de naam van de dader weten.Het is onbegrijpelijk dat mensen het in hun hoofd halen om hulpverleners te bedreigen. Ja sterker: een dergelijk gedrag is ronduit asociaal en onacceptabel.
Dat de bedreiging heftige reacties oproept bij het Amsterdamse ambulancepersoneel valt te begrijpen. Ze dachten zelfs aan een staking. Gelukkig is het mede door een goed optreden van burgemeester Cohen niet zover gekomen, want dat had andere zieken en gewonden kunnen duperen.
Het is belangrijk dat er een betere aanpak komt van het gewelddadig optreden richting hulpverleners. Cohen deed daartoe donderdag enkele voorstellen. Hij wil onder meer gaan kijken wat er precies met aangiftes van dit soort misdrijven gebeurt. De burgemeester wil bijvoorbeeld weten wat voor straffen daders krijgen. Ook moeten hulpverleners die slachtoffer zijn geworden van bedreigingen meer mogelijkheden krijgen om anoniem aangifte te doen.
Het is noodzakelijk dat alles in het werk wordt gesteld om hulpverleners beter te beschermen. Het probleem wordt namelijk steeds groter. Bijvoorbeeld rond de afgelopen jaarwisseling kwam het herhaaldelijk voor dat de politie, brandweer en ambulances werden belemmerd in hun werk of zelfs werden aangevallen.
Uit onderzoek blijkt dat een kwart van het overheidspersoneel wordt geconfronteerd met fysiek geweld en bijna twee derde met een agressieve benadering. Het gaat daarbij vooral om ambulance- en gevangenispersoneel en treinconducteurs.
Het is daarom goed dat het kabinet al maatregelen heeft genomen om het toenemende geweld tegen te gaan. Een vorig jaar gepresenteerd actieplan moet ertoe leiden dat agressie en geweld tegen overheidsmedewerkers in 2011 met 15 procent is afgenomen ten opzichte van vorig jaar.
Van verschillende kanten wordt de problematiek aangepakt. Zo ondertekende minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken eind mei samen met werkgevers en werknemers een landelijke norm voor een correcte omgang met hulpverleners en andere publieke dienstverleners. Kern daarvan is dat agressie of geweld tegen hen nooit wordt getolereerd.
Ook het openbaar ministerie probeert een bijdrage te leveren. Het OM doet dit door een twee keer zo hoge straf te eisen tegen mensen die geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners. Dat wil overigens nog niet zeggen dat de daders ook daadwerkelijk een hogere straf krijgen. Het is daarom belangrijk dat het uiteindelijke vonnis van de rechter wel zwaarder is.
De kwestie raakt ook de integratieproblematiek. Volgens burgemeester Cohen zijn het vaak Marokkaanse medeburgers die hulpverleners lastigvallen. Nu moeten we hen zeker niet over één kam scheren en we moeten oppassen voor discriminatie, maar bij het zoeken naar een doelmatige aanpak moet dit gegeven wel worden meegenomen.
Maar ook is het belangrijk dat er meer preventieve maatregelen komen om geweld tegen te gaan. Er dient meer respect voor de naaste te komen.
In dat kader lanceerde premier Balkenende enkele jaren geleden een normen-en-waardendiscussie. Het is echter stil geworden op dat front, terwijl de problemen toenemen. Het is daarom van belang dat de politiek dergelijke ideeën weer - maar dan wel beter- oppakt om te zorgen voor meer veiligheid.