Economie

Groene stroom uit kippenmest

Tienduizenden huishoudens krijgen vanaf woensdag groene stroom uit een biomassacentrale van het Zeeuwse Delta die draait op pluimveemest. Minister Verburg van Landbouw geeft het startschot voor de nieuwe centrale, die volgens Delta en partners „de grootste ter wereld is in zijn soort.”

ANP
3 September 2008 10:20Gewijzigd op 14 November 2020 06:19
MOERDIJK – De biomassacentrale in Moerdijk is woensdag officieel geopend door minister Verburg. De centrale is „de grootste ter wereld in zijn soort”, aldus het Zeeuwse energiebedrijf Delta, de grootste aandeelhouder. De nieuwe centrale zal jaarlijks 440.
MOERDIJK – De biomassacentrale in Moerdijk is woensdag officieel geopend door minister Verburg. De centrale is „de grootste ter wereld in zijn soort”, aldus het Zeeuwse energiebedrijf Delta, de grootste aandeelhouder. De nieuwe centrale zal jaarlijks 440.

Delta, onder meer energiebedrijf en afvalverwerker, slaat met de centrale twee vliegen in één klap. De centrale wekt energie milieuvriendelijker op en biedt een oplossing voor het overschot aan kippenmest, aldus het bedrijf. Jaarlijks zet de centrale 440.000 ton pluimveemest, ruim een derde van het Nederlandse overschot, om in elektriciteit.Dat levert in totaal jaarlijks ruim 270 miljoen kilowattuur stroom op, genoeg om zo’n 90.000 huishoudens van stroom te voorzien. De nieuwe centrale is volgens Delta „CO2-neutraal.” Dat wil zeggen dat de CO2 uitstoot van de centrale gelijk is aan de uitstoot van CO2 bij het uitrijden van de mest op het land.

In totaal wordt in Nederland jaarlijks 1,2 miljoen kippenmest geproduceerd. Tot nog toe moest het grootste deel daarvan (800.000 ton) tegen hoge tarieven in het buitenland worden verwerkt. Ruim de helft daarvan gaat nu worden gebruikt als brandstof om elektriciteit op te wekken.

De mestaanvoer wordt geregeld met vrachtwagens van de coöperatie Duurzame Energieproductie Pluimveehouderij (DEP), waarbij 629 pluimveehouders zijn aangesloten. Het grootste deel daarvan komt uit Zuid-Nederland.

De biomassacentrale levert slechts een kleine bijdrage aan het wegwerken van de mest in Nederland. De landelijke mestproductie komt uit op 70 miljoen ton, als we varkens en koeien ook meetellen. De mest van deze dieren is natter dan kippenmest, en daardoor moeilijker te verbranden en om te zetten in stroom.

De biomassacentrale is voor Delta een manier om te komen tot een betere mix van energiebronnen. Deze strategie moet een overgang van fossiele brandstoffen als olie en steenkool naar meer duurzame energiebronnen ondersteunen, aldus topman Peter Boerma van Delta in een verklaring. Voor Delta, dat samen met energiebedrijf Essent in kerncentrale Borssele zit, maakt kernenergie daar ook deel van uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer