Cultuur & boeken

Het doorgeven van de zendingsfakkel

Zending is een opdracht van Christus aan Zijn kerk: „Gaat dan heen, onderwijst al de volken.” Daarmee worden de grenzen doorbroken. Het Evangelie moet gebracht worden tot aan de einden der aarde en gepredikt aan alle creaturen. Ook al zijn veel volken bereikt, de ’taak’ is nog niet volbracht. Die gaat door tot de wederkomst van Christus. Zending is niet een zaak van de zendingswerkers alleen, nodig is ook een achterban die met gebed en gaven het zendingswerk ondersteunt.

Ds. B. de Romph
3 September 2008 08:51Gewijzigd op 14 November 2020 06:19
Gaat dan heen... Zending, een opdracht voor de kerk”, door Kees Janse en Corien Nederveen
Gaat dan heen... Zending, een opdracht voor de kerk”, door Kees Janse en Corien Nederveen

In opdracht van het Deputaatschap voor de Zending van de Gereformeerde Gemeenten hebben Kees Janse en Corien Nederveen het boekje ”Gaat dan heen… Zending, een opdracht voor de kerk” samengesteld. Het is een populaire bewerking van het in 2006 uitgekomen boek ”Gij zult Mijn getuigen zijn. Zending in Bijbels perspectief”, onder redactie van drs. J. H. van Doleweerd e.a. De bedoeling van deze uitgave is om het zendingswerk onder de aandacht te brengen van de gemeenteleden. De zending is immers een van de belangrijkste taken die de Heere aan Zijn kerk hier op aarde gegeven heeft.Allereerst geeft het boekje een Bijbelse fundering van de zending. Natuurlijk neemt het zendingsbevel van de Heere Jezus daarbij een fundamentele plaats in. Toch lezen we de hele Bijbel door dat het Gods bedoeling is om het heil aan de volkeren bekend te maken. In Gen. 12 treffen we al de brontekst aan voor de zending, wanneer de Heere tot Abram zegt: „In u zullen alle geslachten van het aardrijk gezegend worden.”

Heel interessant is de beknopte zendingsgeschiedenis die wordt weergegeven. We zien hoe vanuit de grote wereldstad van de vroegchristelijke tijd, Rome, het Evangelie uitwaaiert over de wereld. Ook in de tijd van Reformatie en Nadere Reformatie was men zich bewust van deze roeping van de kerk.

Moderne media
Allerlei thema’s worden aan de orde gesteld, zoals zending en openbaring, zending en verkiezing. Op een evenwichtige wijze gaan de schrijvers in op deze onderwerpen. Hun voorkeur gaat uit naar kerkelijke zending en niet naar de zogenoemde geloofszending, waarbij sprake is van samenwerking van kerken met allerlei interkerkelijke zendingsorganisaties. De ambtelijke verantwoordelijkheid weegt zwaar bij het zendingswerk, aldus de auteurs.

Intussen blijft zending een worsteling der geesten, die het strijdtoneel van deze tijd bepaalt. De oprukkende islamitische macht deinst er niet voor terug om met geweld zijn doel te bereiken.

De schrijvers zijn terughoudend als het erom gaat bij de verbreiding van het Evangelie gebruik te maken van de moderne communicatiemiddelen. Er zijn echter voorbeelden van dat de Heere ook door middel van deze media gewerkt heeft in mensenharten. Het is aangrijpend dat ongeveer 1,6 miljard mensen (van de ruim 6 miljard) in deze wereld nog niet van de Bijbel hebben gehoord. Wat is zending dan nog dringend nodig.

Een moeilijkheid waarmee we op de verschillende zendingsterreinen te maken krijgen, zijn de cultuurverschillen. Wij denken vanuit de westerse cultuur en dat geeft nog wel eens conflicten als het Evangelie gebracht wordt in landen met een heel andere cultuur. Toch overstijgt de onweerstaanbare werking van de Heilige Geest culturele en persoonlijke cultuurbelevingen en wordt de gemeenschap met Christus beleefd.

Er zijn verschillende vormen van zendingswerk. Het gaat bij alles om het stichten van gemeenten. Als het goed is, moet het zendingswerk zich in de verschillende gebieden overbodig maken. Zendingswerkers moeten daarbij goed toegerust zijn om in de 21e eeuw het Evangelie van Gods genade uit te dragen. De schrijvers zijn van mening dat het van het grootste belang is dat de ”zendingsfakkel” wordt overgedragen aan de volgende generaties.

Bezinning
In kort bestek wordt in dit boekje veel informatie verschaft over het zendingswerk. Het is bedoeld als handleiding bij de bezinning op de opdracht die de Heere Jezus bij Zijn hemelvaart aan Zijn discipelen en in hen aan Zijn kerk gegeven heeft. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een Bijbelstudie, waaraan gespreksvragen zijn toegevoegd. Het is daarom heel geschikt om te bespreken op verenigingen, in zendingscommissies en ook voor persoonlijk gebruik. Het boekje is geïllustreerd met afbeeldingen van de zendingsvelden en voorzien van een aantal kaders waarin de zendingspraktijk naar voren gebracht wordt. Bij elk van de onderwerpen is een literatuurlijst gevoegd. Ook worden de websites van de verschillende zendingsorganisaties vermeld.

N.a.v. ”Gaat dan heen… Zending, een opdracht voor de kerk”, door Kees Janse en Corien Nederveen; uitg. Den Hertog, Houten, 2008; ISBN 978 90 331 2054 1, 112 blz.; € 9,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer