Cultuur & boeken

Vruchtbaar en verantwoord lezen in de Bijbel

Het is schrikbarend gesteld met de Bijbelkennis, ook onder trouwe kerkgangers en zelfs onder ambtsdragers. Erger nog is het dat we vaak niet eens beseffen dat God rechtstreeks tot ons spreekt als we Zijn Woord lezen en als we niet verstaan wat de Heere ons wil zeggen, schrijft ds. W.C. Meeuse in ”Leer ons Lezen. Bijbellezen met zegen”.

Drs. P. Cammeraat
3 September 2008 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 06:19

De titel is een bede tot God: Leer ons lezen, opdat wij Uw Woord met zegen mogen lezen. Het weinig en onoplettend Bijbellezen leidt ertoe dat ons de nodige zegen ervan ontgaat. Het komt erop aan dat wij Gods Woord verantwoord leren lezen. Daaraan wil deze studie, geschreven voor het gewone gemeentelid, een praktische bijdrage leveren. Het gaat erom onze manier van Bijbellezen eens kritisch te bezien. Verandering van Bijbellezen kan zegenrijk werken.Eerst bespreekt de auteur, hervormd predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, in een theoretisch deel de unieke aard van de Bijbel, ook vanuit het zelfgetuigenis van de Heilige Schrift en wat we daarover belijden. Hij illustreert dat door tien gerenommeerde vaderen, van Augustinus tot en met Bonhoeffer, uitgebreid te citeren: hoe dachten zij over de Bijbel en over het Bijbellezen. Er wordt zeer verschillend over de Bijbel gedacht, maar ds. Meeuse schermt de reformatorische Bijbelvisie met het desbetreffende geloofsartikel uit de Westminster Confessie gedecideerd af tegen Bijbelkritische opvattingen.

In welke vertaling kunnen we Gods Woord het beste lezen? Ds. Meeuse onderscheidt hier terecht de Statenvertaling van een aantal andere Nederlandse Bijbelvertalingen. Opvallend is zijn scherpe afwijzing van een veelgelezen versie: „Het is de vraag of men ”Het Boek” nog wel het Woord van God mag noemen. Het is meer een woord van mensen geworden over het Woord van God.”

In het praktische deel geeft de schrijver concrete aanwijzingen hoe we de Bijbel het beste kunnen gebruiken in verschillende omstandigheden: persoonlijk, in het gezin en in de gemeente. Hij analyseert enkele methoden van Bijbellezen, gaat in op wat moeilijkheden die zich bij het Bijbellezen voordoen en geeft aan in welke volgorden we de Bijbelboeken zouden kunnen lezen. Steeds gaat de auteur de voor- en de nadelen na van een bepaald Bijbelgebruik. Hij somt diverse geschikte hulpmiddelen bij het Bijbellezen op, waaronder een mooie selectie van wat internet hier zoal te bieden heeft.

Al deze hoofdstukken zijn voorzien van een notenapparaat voor verdere doordenking.

Dan volgt nog een aantal praktische bijlagen: een wekelijks Bijbelleesrooster om in een jaar de hele Schrift voor onszelf te lezen; thematische Bijbelleesroosters rond de bediening van de sacramenten en de viering van de kerkelijke gedenkdagen, met daaraan gekoppeld persoonlijk gestelde vragen; de globale inhoud van al de Bijbelboeken via trefwoorden; vele toepasselijke Bijbelgedeelten voor bepaalde gelegenheden als de christelijke feestdagen, bij uiteenlopende gemoedsstemmingen, familie- en andere sprekende gebeurtenissen; de regeringsperioden van de koningen van Israël en Juda, met de in hun tijd optredende profeten, waarin onbedoeld Saul en Samuël zijn weggevallen; en de vindplaatsen in de evangeliën van al de beschreven gelijkenissen en wonderen van de Heere Jezus.

Een literatuurlijst voor de meer op studie gerichte Bijbellezer completeert het geheel.

Het boek is fraai vormgegeven, ingebonden, voorzien van een harde kaft en heeft een handzaam formaat.

N.a.v. ”Leer ons Lezen. Bijbellezen met zegen”, door drs. W. C. Meeuse; uitg. De Banier, Bunnik, 2008; ISBN 978 90 336 0739 4; 171 blz.; € 15,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer