Economie

Bouw zoekt naarstig naar beter imago

De bouw streeft naarstig naar een beter imago. De sector wil af van de geur van fraude, onderonsjes, prijsafspraken of het bordeel. „Beul, houd het kort”, smeekt E. Brinkman, voorzitter van de bouwwerkgevers in de AVBB.

ANP
6 November 2002 10:09Gewijzigd op 13 November 2020 23:55

Tegelijk houdt hij de bouwwereld voor dat met het aanstaande rapport van de parlementaire enquêtecommissie, dat half december verschijnt, de beker nog lang niet is leeggedronken. De mededingingsautoriteit NMa is nog bezig met onderzoek naar kartelvorming en conclusies worden pas laat volgend jaar verwacht. En ook het openbaar ministerie onderzoekt nog welke werknemers van een serie onderzochte bouwbedrijven uit vooral de grond-, weg- en waterbouw de wetten hebben overtreden.

Dinsdagen had de crème de la crème van de aannemerswereld zich ’verschanst’ in Fort Voordorp bij Utrecht voor een congres over aanbesteden in de toekomst. Organisator vakblad Cobouw kon de afgelopen jaren steeds met een kleinere locatie toe, maar moest door het overweldigende aantal inschrijvingen snel op zoek naar een grotere ruimte. En dat terwijl de opdrachtkant, vooral overheidsorganisaties, afwezig bleven. Oekazes van rijks- en provinciebestuurders gebieden de contacten met de bouwwereld voorlopig zoveel mogelijk te beperken.

„We moeten steeds weer duidelijk maken waar we voor staan”, suggereerde Brinkman. „Maar de donkere wolken boven de bedrijfstak waaien niet zomaar over. Na openbaarmaking van het rapport van de parlementaire commissie zal het stormen, maar ook daarna nog. Er zullen meer feiten boven water komen dan ons lief is. We moeten boeten. Laten zien dat het ernst is, niet alleen nieuwe aanbestedingsregels maar ook het vertrouwen herstellen. Maar we moeten aan tafel om te praten met de overheid. En zeker niet in bordelen komen, daar moet ik u echt toe oproepen. En we moeten ook niet aan tafel om kerstpakketten uit te delen”, hield hij zijn gehoor voor.

De AVBB-voorzitter vangt tot nu vooral bot bij de overheid om samen tot nieuwe aanbestedingsregels te komen en steun te krijgen voor een gezamenlijke gedragscode. De bouw wil de verantwoordelijkheid delen, maar de overheid vindt dat de sector het zelf moet opknappen, zelf op overtredingen moet controleren en zelf sancties daarop moet stellen. Brinkman streeft naar één zwarte lijst van overtredende bedrijven, maar intussen duiken overal zwarte lijsten op: in Amsterdam, Rotterdam, bij Rijkswaterstaat en in verschillende provincies, constateert de werkgeversorganisatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer