CDA noemt kernenergie onvermijdelijk
Het CDA pleit opnieuw voor de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland. Op zijn weblog stelt fractieleider Van Geel dat kernenergie in Nederland „onvermijdelijk” is.
Volgens Van Geel heeft Nederland kernenergie „de komende decennia gewoon hard nodig” om niet afhankelijk te zijn voor energievoorziening uit landen in het Midden-Oosten en Rusland. Wind- en zonne-energie bieden hiertoe onvoldoende soelaas, stelt hij.Het initiatief voor de bouw van nieuwe kerncentrales ligt bij het bedrijfsleven, aldus Van Geel. Een nieuwe vergunningaanvraag juicht hij toe. „Nu is het wachten op een dappere ondernemer die de stoute schoenen aantrekt om zo’n project van de grond te krijgen.” Ook CDA-minister Verhagen sprak zich maandag positief uit over kernenergie.
Het is niet de eerste keer dat Van Geel een lans breekt voor kernenergie. In 2006 zette de voormalig staatssecretaris van Milieu de deur naar meer kerncentrales al op een kier door kernenergie een „heel serieuze optie” te noemen. In 2003 zorgde hij er persoonlijk voor dat de kerncentrale in Borssele dertig jaar langer open mag blijven, tot in 2033.
Met zijn pleidooi voor kernenergie roert Van Geel wel een heikel punt aan. Binnen de regeringscoalitie bestaat hierover geen overeenstemming. Volgens de PvdA wegen de voordelen van kernenergie (geen CO(in2(-uitstoot) niet op tegen de nadelen (afvalprobleem en veiligheid). „Kerncentrales bieden geen duurzame oplossing”, benadrukte PvdA-Tweede Kamerlid Samsom gisteren. Ook coalitiepartner ChristenUnie moet niets hebben van kernenergie.
In het regeerakkoord is afgesproken dat er deze kabinetsperiode geen nieuwe kerncentrales mogen worden gebouwd. Volgens Van Geel is zijn oproep aan bedrijven om de vergunningsprocedure te starten hiermee niet in tegenspraak. „Het is praktisch gezien onmogelijk om in deze kabinetsperiode een nieuwe centrale te bouwen.”
Eerder dit jaar ontstond ophef omtrent uitlatingen van minister Cramer (Milieu) omtrent kernenergie. De bewindsvrouw gaf aan zulke zware eisen te willen stellen aan onder meer de veiligheid van kerncentrales dat de bouw van nieuwe reactoren tot 2030 praktisch onmogelijk wordt. Dat was duidelijk tegen het zere been van CDA-minister Van der Hoeven (Economische Zaken). Die betitelde Cramers uitlatingen direct als „voorbarig.”
Op dit moment worden er in opdracht van het kabinet scenario’s uitgewerkt over de toekomstige rol van kernenergie in Nederland. Een volgend kabinet kan aan de hand hiervan beslissen of en hoe kernenergie deel moet uitmaken van het toekomstige energiebeleid.
Nederland importeert op dit moment kernenergie, jaarlijks voor zo’n 8 procent van de totale energiebehoefte, met name uit Frankrijk. In dat land deden zich in de achterliggende weken diverse incidenten voor bij kerncentrales.