Brussel bezorgd over onjuiste gsm–beltijd
Gsm–bedrijven brengen hun klanten vaak langere gesprekken in rekening dan ze echt hebben gebeld in een ander EU–land. De bedrijven ronden de tijd nogal eens naar boven af.
Nationale telecomtoezichthouders hebben de Europese Commissie gevraagd om de praktijk aan te pakken.„Een gesprek van bijvoorbeeld een minuut en twee seconden wordt dan afgerond naar twee minuten", aldus een woordvoerder van EU–commissaris Viviane Reding (Informatietechniek) donderdag.
De Europese Commissie zei bezorgd te zijn over deze praktijk. Commissaris Reding overweegt al eind september of begin oktober maatregelen voor te stellen aan de EU–landen en het Europees Parlement.
Klanten betalen door de methode te veel voor hun gesprekken, aldus de nationale toezichthouders. Wie zelf belt vanuit een ander EU–land, betaalt gemiddeld 24 procent te veel. Voor het ontvangen van een gesprek is dat gemiddeld 19 procent.
Afronding is in de meeste EU–landen niet verboden. In slechts vier EU–landen is het wettelijk verplicht om gesprekken tot op de seconde vast te stellen. Dat zijn Frankrijk, Spanje, Portugal en Litouwen.
De Europese Commissie bestrijdt al langer de hoge gsm–kosten in het buitenland. Vorig jaar is een maximumprijs ingesteld, waardoor mobiel bellen in een ander EU–land meer dan de helft goedkoper werd. Zondag zakt de maximumprijs nog verder: van 49 naar 46 cent per minuut exclusief btw voor bellers. Wie wordt gebeld, betaalt nog maar 22 cent in plaats van 24 cent per minuut. Die verlaging was vorig jaar al afgesproken. Volgend jaar volgt een volgende verplichte prijsdaling.
De Europese Commissie bestrijdt dit najaar ook de torenhoge internationale sms–tarieven. Commissaris Reding komt met een voorstel voor een maximumprijs tussen de 11 en 15 cent exclusief btw voor elk sms–je vanuit een ander EU–land. Daarna wil de commissie ook het mes zetten in de prijzen voor mobiel internetten.