Binnenland

College Werkendam negeert ambtelijk advies schoolvervoer

De beslissing vorige week van het Werkendamse college om de aanvraag voor schoolvervoer van een 10-jarige Werkendammer naar speciaal onderwijs in Apeldoorn af te wijzen, ging in tegen het advies van het ambtelijk apparaat.

Van onze correspondent
27 August 2008 11:27Gewijzigd op 14 November 2020 06:17

Dat blijkt uit een ambtelijk advies dat in het bezit is van deze krant.Het college wees de bekostiging van het vervoer naar de Apeldoornse Jacobus Fruytierschool af, met het oog op het welzijn van het kind. „Uit de gegevens over de historische files weten we dat de reistijd in de spits minimaal twee uur is. Wij vragen ons af of dit in het belang van het kind is”, aldus wethouder Hak vorige week.

In een soortgelijke kwestie in Stadskanaal moest de gemeente bakzeil halen, toen ze weigerde het vervoer naar een -eveneens reformatorische- school te bekostigen. Mede daarom adviseerde het ambtelijk apparaat om de aanvraag te honoreren. „De huidige regelgeving staat een afwijzing niet toe,” aldus het advies. Het college is echter van mening dat de gemeente zorg dient te dragen voor het algemeen welzijn van haar inwoners en dat dit in een eventuele rechtsgang zal worden meegewogen.

De wethouder stelt daarnaast dat er in Gorinchem een voorziening voor handen is. Rector Flikweert van de reformatorische Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem ontkent dit echter. „Ons zorgteam heeft naar deze aanvraag gekeken en uiteindelijk gezegd: wij willen het proberen, maar realiseer je wel dat wij als school onze beperkingen kennen. We zijn een groeiende school, we hebben veel jonge leerkrachten, kortom we zijn geen gespecialiseerde school. Daarom zijn de ouders op zoek gegaan naar een andere school, temeer omdat kort daarop hun kind een zogeheten cluster-4-indicatie, wat duidt op psychiatrische of gedragsproblemen, heeft ontvangen. Daar hebben wij sowieso geen capaciteiten voor.”

De suggestie van wethouder Hak in een regionale krant om cluster-4-voorzieningen in te huren, acht Flikweert niet zinvol. „Er zijn wel mogelijkheden, bijvoorbeeld in de vorm van ambulante begeleiding van externen. De ondersteuning blijft dan echter toch heel beperkt. Cluster-4-leerlingen zijn erg gevoelig voor prikkels, en daarom zitten ze bijvoorbeeld in kleine klassen. Daar zijn echter speciale voorzieningen voor nodig waar wij niet in kunnen voorzien.” De Jacobus Fruytierschool kan deze voorzieningen wel bieden.

Wethouder Hak was gisteren niet beschikbaar voor commentaar. De ouders van de leerling onthouden zich van een reactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer