Cramer neemt afstand van acties ’Bluf!’
Minister Cramer gaat snel uitzoeken hoe haar naam in 1986 onder een steunbetuiging aan weekblad Bluf! terecht kon komen. Ze neemt afstand van criminele acties van het blad.
Minister Cramer van Ruimtelijke Ordening en Milieu (PvdA) kan zich niets herinneren van een advertentie in de Volkskrant van 21 juni 1986 waarin steun wordt uitgesproken voor de publicatie van gestolen stukken van het ministerie van Economische Zaken in actieblad Bluf!.„Wij ondersteunen de funktie die het weekblad Bluf! vervult door het publiceren van geheime documenten die laten zien hoe het werkelijk toegaat in de Haagse kringen.” De 178 ondertekenaars wilden met die verklaring voorkomen dat de redactie van Bluf! strafrechtelijk zou worden vervolgd. Onder de ondertekenaars ene „Jaqueline Kramer (voorz. Milieudefensie).” De huidige PvdA-minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu Jacqueline Cramer -met twee c’s in de naam- was op dat moment voorzitter van Milieudefensie.
De bewindsvrouw weet echter van niets. „Ik kan mij moeilijk voorstellen dat ik deze steunbetuiging heb ondertekend, ook al gezien het feit dat zowel mijn voornaam als mijn achternaam verkeerd gespeld is”, zo liet ze dinsdag in een verklaring weten. „Ik hecht eraan te onderstrepen dat ik mij volkomen distantieer van dergelijke methodes, zowel van de publicatie van de documenten als uiteraard de diefstal zelf. Buitenparlementaire acties zijn prima, maar mogen nooit ontaarden in geweldpleging, inbraak of welke andere criminele activiteiten dan ook. Ik heb mij ook nooit met dergelijke zaken ingelaten.”
Cramer heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd naar hoe haar naam onder de advertentie is gekomen.
Twee weken geleden zag GroenLinkser Duyvendak zich genoodzaakt op te stappen uit de Tweede Kamer na onthullingen over zijn actieverleden bij Bluf!. Hij bleek betrokken te zijn geweest bij de inbraak in het ministerie van Economische Zaken en de publicatie van adressen van ambtenaren.
Oppositiepartijen VVD, PVV en Trots op Nederland nemen geen genoegen met de verklaring van minister Cramer. Zij eisen opheldering over de rol die ze heeft gespeeld bij de publicatie van de gestolen stukken. De bewindsvrouw zal volgende week, als de Tweede Kamer terug is van het zomerreces, in het vragenuur moeten verschijnen.
Kamerlid Verdonk van Trots op Nederland zei dinsdagavond in het televisieprogramma ”Knevel en Van den Brink” dat Cramer moet aftreden als de berichten kloppen. „Een minister met zo’n verleden is niet te tolereren.”
De linkse partijen GroenLinks en SP onthouden zich van commentaar. De PvdA, de partij van Cramer, nam genoegen met haar uitleg. „Cramer distantieert zich nadrukkelijk van de advertentie en stelt zelfs nooit toestemming te hebben gegeven voor de ondertekening met haar naam. Daarmee is de zaak wat ons betreft afgedaan”, vindt Kamerlid Dijsselbloem. Het CDA maakte vooralsnog geen ophef over de vermeende handtekening van de minister. „Voor mij geldt de verklaring van Cramer”, stelde CDA-Kamerlid Spies.
Premier Balkenende liet dinsdag weten dat hij het door minister Cramer aangekondigde onderzoek afwacht.