„Beleid rond reanimatie zorgvuldig”
Het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort heeft bij de verandering van het reanimatiebeleid geen ernstige onzorgvuldigheden begaan.
Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vrijdagmorgen laten weten. Het verzorgingshuis besloot bewoners van 70 jaar en ouder niet meer te reanimeren, tenzij ze er uitdrukkelijk om vragen.De inspectie vindt de brief die het gasthuis naar bewoners en familie stuurde, onzorgvuldig geformuleerd. De directie wekte in de brief de indruk dat reanimatie bij personen boven de 70 jaar die ook verschillende aandoeningen hebben, niet zinvol is. „Dat is onjuist en kan niet wetenschappelijk worden onderbouwd”, stelt de inspectie. Volgens het tehuis zou de kwaliteit van leven van mensen boven de 70 jaar ernstig achteruit kunnen gaan na een reanimatie.
Het al dan niet reanimeren is een individuele beslissing van een bewoner, meent de inspectie. De bewoner moet hierover goed geïnformeerd zijn en advies krijgen van de huisarts. Een zorginstelling moet weten of de bewoner gereanimeerd wil worden; dat moet in het zorgdossier zijn vastgelegd. De inspectie vindt dat het ”nee, tenzij-beleid”, waarbij bewoners tevoren laten vastleggen of zij willen worden gereanimeerd, niet in overeenstemming is met wat in verzorgingshuizen gebruikelijk is.
Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Ook de Kamerfracties van PvdA, SGP en PVV uitten kritiek op het beleid van het verzorgingshuis, evenals de Nederlandse Hartstichting en de beroepsvereniging van verpleeghuisartsen NVVA. De PVV uitte vrijdagmorgen scherpe kritiek op de conclusie van de IGZ. De fractie wil dat het ”nee, tenzij-beleid” geen standaardbeleid wordt in verzorgingshuizen.
Vanwege de commotie schortte het gasthuis het besluit maandag op. Voorlopig worden alle bewoners gereanimeerd, tenzij ze hebben aangegeven dat niet te willen. Directeur Olgers zei niet verwacht te hebben dat de nieuwe richtlijn zo veel ophef zou veroorzaken.
In verpleeghuizen is een niet-reanimeerbeleid al standaard. De Amersfoortse instelling is niet het eerste verzorgingshuis dat zo’n richtlijn heeft opgesteld. Het christelijke woon- en zorgcentrum De Haven in Bunschoten bevestigde vrijdagmorgen een bericht uit het Nederlands Dagblad dat het al drie jaar een ”nee, tenzij-beleid” heeft. Bij twijfel over de keuze wordt direct overgegaan tot reanimatie.
De vereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN stelt voor dat bewoners die gereanimeerd willen worden, dit duidelijk maken door het zichtbaar dragen van een SOS-bandje. In De Haven dragen deze bewoners een medaillon om de pols.
Directeur Sneep van De Haven zei vrijdagmorgen dat het binnen zijn instelling zelden voorkomt dat mensen moeten worden gereanimeerd. Daar komt bij dat personeelsleden niet verplicht zijn om te leren hoe ze moeten reanimeren. „Enkele jaren geleden hadden we te weinig mensen die konden reanimeren. Nu zijn dat er inmiddels meer.”
Ongeveer 95 procent van de bewoners van de zorginstelling is kerkelijk meelevend. De helft van alle bewoners heeft aangegeven dat ze gereanimeerd willen worden, als dat aan de orde komt. Sneep: „Veel mensen hebben het standpunt dat het leven niet eindeloos moet worden gerekt als hun tijd is gekomen.”