Opinie

Nationale synode

Ds. G. de Fijter, synodevoorzitter PKN, pleit volgens RD 7-8 voor een nationale synode van alle protestantse kerken. De synode zou moeten aangeven hoe de vele kerken samen Jezus Christus kunnen dienen en van Hem getuigen.

19 August 2008 09:36Gewijzigd op 14 November 2020 06:14

Ds. De Fijter, op vakantie in de Ardennen, zag dat op de camping leden van heel verschillende kerken wel samen een dienst bijwonen. Alsof het zo hoort. En het hoort ook zo. Het moet om de kerk des Heeren gaan, niet om ons eigen instituut. De kerk is geen door mensen bedacht instituut, maar een gemeenschap die Jezus Christus heeft bijeengebracht, aldus de predikant. Is het niet Jezus Christus Zelf Die deze oproep via de pen en/of de stem van De Fijter doet? Jezus Christus nodigt alle protestantse kerkinstituten uit, verzoekt hen hun opperkleed met daarop het logo van hun kerkinstituut af te leggen, om op een nationale synode elkaar de voeten te wassen in plaats van de oren. De minste willen zijn, net zoals Jezus dat deed bij de voetwassing in Joh. 13. Op pagina 2 werd twee broeders gevraagd te reageren op het voorstel. De ene spijkerde zijn kerkinstituutsdeur nog vaster dicht. En ook de tweede broeder nam het woord „propagandastunt” in de mond. Is Jezus Christus hier een roepende in de kerkinstituutswoestijn?Frank Steenks

Zuideindseweg 102

2645 BJ Delfgauw

Nationale synode (II)
Met verbazing las ik in RD 18-8 de mening van prof. dr. W. J. Ouweneel over het idee van een nationale synode: het zou achterhaald zijn. Op zich klinkt zijn verhaal heel plausibel: mensen aan de basis werken toch al samen, zoek het daarin. Er zijn echter drie redenen waarom het anders is: 1. Naar mijn overtuiging hebben wij wél de roeping te werken aan echte (dus ook institutionele) eenheid. Het instituut kerk en de werkelijke gemeente passen niet 1 op 1 op elkaar (verre van dat), maar zijn wel onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het lijkt mij niet wenselijk om het instituut en de gemeenschap van gelovigen tegenover elkaar te zetten. 2. „Postmodern” is, om het wat jeugdig uit te drukken, zó 2007. Met andere woorden: ik proef in wat gezegd en geschreven wordt om mij heen dat wij nu het postmodernisme voorbij zijn (zie bijvoorbeeld ”The Reason for God”, T. Keller, 2008). Wij als christenen hebben één waarheid, waarin we naar alle bescheidenheid willen leven. Wij zijn geroepen om samen één kerk te vormen. Leuke particuliere initiatieven van onderaf zijn heel mooi, maar we moeten uiteindelijk dwars dóór onze (institutionele) verschillen heen, en niet er omheen als we het niet met elkaar eens zijn, waarbij we de ander uitnemender achten dan onszelf. Dit is niet modern („Ik heb gelijk”), of postmodern („We hebben allemaal op onze eigen manier gelijk”), maar dit is daar voorbij („Jij hebt gelijk, ik niet”). 3. Om deze twee redenen juich ik het idee voor een nationale synode juist toe. Het is in mijn beleving een nog pril en kwetsbaar idee, waarbij er nog heel veel christelijke leeuwen en beren op de weg zijn. Een dergelijk idee is niet gebaat bij negatieve pers in de christelijke media. Om deze drie redenen hoop ik dat ook prof. Ouweneel zich uitspreekt vóór een nationale synode.

Peter Wolting

Gevers Deynootstraat 27

2586 HR Den Haag

Prijzen
”Paprika, komkommer onnodig duur” (RD 16-8). Welke factoren spelen in deze absurde prijsvorming nu eigenlijk een rol? Vanwege langdurige ervaring in de groente- en fruitsector mag ik mezelf misschien enige kennis rond prijsvorming van de producten toekennen. Wordt nu niet zichtbaar dat het monopolie voor veel producten bij de grote retailers ligt? Is het verdwijnen van de kleinere detaillist hier niet mede debet aan? En daar hebben we met z’n allen natuurlijk aan meegewerkt. Wie heeft er nog tijd om naar een kleinere winkel te gaan? Als ik dan de prijzen zie voor het totale pakket, dus niet alleen voor de producten in genoemd artikel, wrijf ik drie keer m’n ogen uit. En ik zou er wat minder moeite mee hebben, als ik wist dat de teler/(is0(

producent van deze prijsontwikkeling beter zou worden, maar het is niet eerlijk van meneer Roorda (CBL) om The Greenery als boosdoener aan te merken. Hoe is het mogelijk dat de consument hier niet op reageert, door bijvoorbeeld op de markt in te kopen? En afgezien van de hoge prijzen, is de kwaliteit in veel supermarkten bedroevend. Met het verdwijnen van het veilingsysteem is jammer genoeg ook voor een groot deel het controlesysteem verdwenen. En daar komt bij dat het personeel dat in veel supermarkten de versafdeling onder beheer heeft, minimale kennis van de behandeling of kwaliteit van het product blijkt te hebben. Mijn advies is: Doe bewuster uw aankopen; in deze sector is heel wat te besparen.

C. Verhey

Nachtegaal 54

3853 DP Ermelo

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer