„Liechtenstein wil belastingontduiking aanpakken”
Liechtenstein moet meer met andere landen samenwerken om belastingontduiking tegen te gaan. Hervorming van de banksector leidt tot meer duidelijkheid voor klanten en biedt de financiële sector nieuwe kansen. Dat zei erfprins Alois vrijdag in een toespraak ter gelegenheid van een nationale feestdag in Liechtenstein, het prinsendom met een strikt bankgeheim dat bekend staat als belastingparadijs.
De prins suggereerde dat Liechtenstein eventueel informatie zou willen verstrekken over verdachte rekeningen als de betrokken landen „bereid zijn verstandige oplossingen te vinden voor de verhouding die wij met onze klanten hebben opgebouwd".De prins riep de regering op „snel" belastinghervormingen door te voeren om ongerijmdheden met EU–wetgeving weg te werken. Volgens de prins zal ook een beter toezicht op de financiële sector „cliënten een grotere juridische zekerheid" verschaffen en de mogelijkheid van misbruik van de financiële branche verkleinen.
De Britse zakenkrant Financial Times meldde vrijdag al dat Alois tegemoet zou komen aan de druk die andere Europese landen op Liechtenstein uitoefenen om de vervolging van belastingontduikers makkelijker te maken. De krant baseerde zich op een gesprek met premier Otmar Hasler van Liechtenstein.
Hasler benadrukte in de Britse krant dat Liechtenstein niet van plan is om het bankgeheim op te heffen. „Maar we zijn bereid samen te werken met andere landen om misbruik van het bankgeheim ten behoeve van belastingontduiking tegen te gaan", aldus de premier.
Bronnen meldden dat Liechtenstein eventueel bereid zou zijn om gegevens over bepaalde rekeningen aan andere landen te verstrekken, onder voorwaarde dat de rekeninghouders niet te hard worden gestraft.
De positie van Liechtenstein als belastingparadijs kwam begin dit jaar onder vuur te liggen. De Duitse justitie kreeg toen gegevens in handen van honderden mensen die miljoenen euro’s aan belastingen zouden ontduiken door hoge bedragen in Liechtenstein te stallen. De cd–roms waarop de gegevens staan zijn via een informant bij de Duitse overheid beland. Op de schijfjes stonden ook de gegevens van zo’n twintig Nederlanders.