Blauwtong bij koe in Staphorst
Bij een koe van een hobbydierhouder in Staphorst is blauwtong geconstateerd. Het is het eerste geval van deze dierziekte in Nederland van dit jaar.
Dat heeft het ministerie van Landbouw donderdag laten weten. In onder meer Frankrijk, Spanje, België en Duitsland deden zich dit jaar al wel besmettingen voor.Het Centraal Veterinair Instituut onderzoekt om welk type blauwtong het gaat en stuurde daarvoor extra bloedmonsters naar het International Reference Laboratory in Pirbright, Engeland. De uitslag wordt later vandaag bekendgemaakt. Naar alle waarschijnlijkheid is de koe besmet met het type 8-virus, aldus een woordvoerder van het instituut desgevraagd.
In 2006 dook blauwtong voor het eerst in Nederland op. Vorig jaar waren er bijna 6500 uitbraken van blauwtong in ons land. In 2006 waren dat er 456. Tienduizenden schapen en enkele duizenden runderen overleefden de ziekte niet.
Blauwtong is een virusziekte die voorkomt bij herkauwers zoals schapen, geiten en koeien. De ziekte dankt haar naam aan een van de symptomen die het veroorzaakt: een blauwe tong. Het virus wordt verspreid door bloedzuigende insecten, knutten, en is niet schadelijk voor mensen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat een knut een mens steekt. Mocht dit toch het geval zijn, dan worden mensen hier niet ziek van.
Een behandeling voor blauwtong bestaat niet. Nederland heeft daarom gekozen voor een vaccinatiecampagne op vrijwillige basis. De overheid adviseert wel dringend om aan vaccinatie mee te doen. Vorig jaar liep het aantal uitbraken op tot 6472. In 2006 waren dat er nog maar 457. Ook waren de verschijnselen bij de zieke dieren heviger van aard, maar er waren wel minder sterftegevallen.
Doordat het virus is teruggekeerd en door de manier waarop de epidemie verloopt, is de verwachting dat het virus de komende jaren tijdens de zomermaanden blijft terugkomen. Volgens het ministerie is vaccinatie „het enige echt effectieve middel” in de strijd tegen blauwtong. Veehouders hebben hun dieren massaal laten inenten tegen de ziekte.
Volgens het departement waren de dieren op de boerderij in Staphorst niet tegen blauwtong gevaccineerd. Het ministerie wijst erop dat dierenhouders hun dieren nog steeds (voor 15 september) kunnen laten vaccineren tegen blauwtong. Na volgende week is het vaccin weer volop beschikbaar, aldus het departement.