Politiek

Tweede Kamer ontstemd over onthulling Duyvendak

Fracties in de Tweede Kamer zijn niet te spreken over de onthulling van GroenLinks-Kamerlid Duyvendak dat hij in 1985 heeft ingebroken bij het ministerie van Economische Zaken.

Redactie politiek
7 August 2008 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 06:12
GroenLinks-Kamerlid Duyvendak. Foto ANP
GroenLinks-Kamerlid Duyvendak. Foto ANP

Partijen zijn verbolgen over de bekentenis van Duyvendak en noemen de „trotse toon” van het Kamerlid misplaatst.Volgens de VVD heeft het gebruikelijke antecedentenonderzoek voor Kamerleden gefaald. Omdat Duyvendak zou hebben gelogen over zijn verleden ziet de partij het Kamerlid het liefst opstappen. Een meerderheid in het parlement vindt het echter aan zijn partij om met de kwestie om te gaan, ook omdat het vergrijp inmiddels is verjaard.

GroenLinks blijft achter Duyvendak staan na diens onthulling, zo lieten kopstukken van de partij woensdag weten. Volgens partijvoorzitter Nijhof heeft Duyvendak zijn verleden al opgebiecht tijdens zijn sollicitatie naar het Kamerlidmaatschap. „Het nieuws over de inbraak is voor GroenLinks dan ook geen verrassing.”

In een maandag verstuurd persbericht voor zijn boek ”Klimaatactivist in de politiek”, dat binnenkort verschijnt, onthult Duyvendak dat hij en zijn medeactivisten bij een inbraak in 1985 plannen voor nieuwe kerncentrales stal uit het ministerie van Economische Zaken.

„Minister Van Aardenne kwam in het nauw, de actie was een groot succes. Niemand heeft ooit geweten wie er in deze actiegroep zaten”, schrijft Duyvendak in zijn boek.

Het Tweede Kamerlid, dat deelname aan de inbraak in 1985 eerder heeft ontkend, zegt in een schriftelijke verklaring aan het televisieprogramma EénVandaag afstand te nemen van zijn actieverleden. „De keuzes die ik twintig jaar geleden maakte, zijn op geen enkele manier meer de keuzes die ik nu zou maken.”

GroenLinksfractievoorzitter Halsema zegt dat zij Duyvendak heeft aangemoedigd verantwoording over zijn verleden af te leggen. „Ik vind dat acties altijd binnen de grenzen van de wet dienen te blijven en wijs erop dat Duyvendak dat inzicht in zijn boek uitdraagt.”

Duyvendak, die al eerder werd veroordeeld wegens een inbraak, zat voor zijn Kamerlidmaatschap in de milieubeweging. Hij was onder meer directeur van Milieudefensie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer