Opinie

Hyves geen huiskamer

Wat achter de eigen voordeur wordt gezegd en gedaan, is privé. Dat is een grondregel in het Nederlandse rechtbestel, zij het dat die begrensd is. Ook in het eigen huis kan en mag niet alles. Er zijn situaties waarbij justitie ingrijpt.

6 August 2008 11:56Gewijzigd op 14 November 2020 06:11

Tot nu toe werden afgeschermde profielen op het populaire vriendennetwerk Hyves min of meer als een privédomein beschouwd. Alleen degenen die de eigenaar van het profiel toelaat, hebben immers toegang tot de digitale informatie. Anderen kunnen daar niet bij. Zo’n afgeschermd profiel op het sociale netwerk kon dus vergeleken worden met een huiskamer, en dientengevolge mag je daar zeggen wat je wilt. Wel heeft de eigenaar van Hyves enkele marginale regels gesteld. Maar het bedrijf geeft zelf aan dat het met 6 miljoen gebruikers onmogelijk is alle berichten en teksten op Hyves geregeld te screenen. De digitale huiskamer lijkt dus een veilige omgeving om gedachten de vrije loop te geven.De rechter in Assen oordeelde deze week dat een afgeschermde profielensite minder privé is dan tot nu toe wordt gedacht. Een 31-jarige vrouw uit Drenthe werd veroordeeld tot veertig uur werkstraf en 522 euro smartengeld omdat ze op haar afgeschermde profiel haar ex-man uit had uitgemaakt voor pedofiel. De man had aangifte gedaan, omdat volgens hem zijn buren hem sindsdien met de nek aankijken.

Onduidelijk is of de bewuste buren als toegelaten vriend toegang hadden tot het afgeschermde profiel van de vrouw. In ieder geval bleek dat het verhaal over de ex-man van mond tot mond en wellicht ook van e-mailbox naar e-mailbox ging.

Daarbij moet worden gezegd dat de beschuldigingen niet bewezen waren en er dus sprake was van roddel en smaad. Immers, als de vrouw werkelijk aanwijzingen had dat haar man zich aan kinderen vergreep, was het haar burgerplicht naar de politie te stappen.

Het verweer van de advocaat dat de vrouw haar beschuldigingen alleen onder vrienden, dus binnen haar digitale huiskamer, had gedaan, veegde de rechter van tafel. Omdat iedereen die als vriend wordt toegelaten kennis kan nemen van de ontboezemingen van de eigenaar van het profiel, acht de rechter het Hyvesprofiel openbaar.

De rechter heeft daarbij goed gepeild wat de eigenlijke bedoeling van het sociale netwerk op Hyves is. De oprichters wilden geen voorziening in het leven roepen zodat een kleine of besloten groep mensen lekker, knus digitaal onder elkaar kon zijn. Hun gedachte was dat gebruikers via internet zo veel mogelijk vrienden kunnen maken. Dat blijkt nog eens extra duidelijk uit het feit dat Hyves recent het afgrendelen van een profiel minder aantrekkelijk heeft gemaakt. Gebruikers die dat doen, hebben niet meer de mogelijkheid om wel bij anderen te gluren. Hyves is er dus duidelijk op uit dat mensen de ramen en deuren van hun digitale huiskamer wagenwijd openzetten.

Het is daarom meer dan terecht dat de vrouw veroordeeld is. Ook voor Hyves moeten regels van recht en fatsoen gelden. Of de uitspraak van de rechter in Assen bij de hogere rechtscolleges standhoudt, moet worden afgewacht. Maar de samenleving zou er beslist mee gediend zijn als er snel jurisprudentie komt die paal en perk stelt aan ontoelaatbaar gedrag in de digitale wereld.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer